11 november 2019

Ziekenhuizen onder druk door toename huidkankerpatiënten

 

Begin dit jaar berichtten we al over de verdubbeling van het aantal kankerpatienten in Nederland in de afgelopen 30 jaar. De huidkankerpatienten hadden in dat onderzoek al het grootste aandeel. 

 

Vorige week is het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) met een rapport naar buiten gekomen waaruit blijkt dat het aantal patiënten in Nederland met huidkanker met een dusdanig hoog tempo toeneemt, dat de druk op ziekenhuizen te groot lijkt te worden. 

 

Jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen

 

Onderzoekers hebben de ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen bijkomen. Dit komt neer op gemiddeld 900 patiënten met huidkanker per ziekenhuis per jaar, aldus het IKNL. 

 

Betere samenwerking dermatologen en huisartsen

 

Het kenniscentrum stelt dat de huidkankerzorg op de schop moet om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Die dreigt de komende jaren anders te gaan toenemen. Een betere samenwerking tussen dermatologen en huisartsen zou noodzakelijk zijn.

 

Ook zou er een nationaal preventieplan moeten komen om de stijging van het aantal huidkankergevallen af te remmen.

 

UV-straling als oorzaak

 

De belangrijkste oorzaak van de ziekte is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of een zonnebank, dus het IKNL pleit ervoor om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zonnebank en te wijzen op het zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème.

 

Bron: IKNL/NU.nl

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Na opleiding direct detacheren. Amir deelt zijn ervaring.


Wat zijn de verschillen tussen een (privé)kliniek en een regulier ziekenhuis?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book