17 juli 2017

Wonen en werken in Schwyz (CH), een jaar later…

Wat gebeurt er veel in zo’n jaar, pas achteraf denk je: wow, wat een stap heb ik eigenlijk gemaakt!
Na een leuke start in het Personalhaus, waar ik meteen een spoedcursus Duits kreeg van de andere bewoners, had ik al snel een huis gevonden: Klein en knus, vrijstaand met tuin, houtkachel, net boven een klein dorp en op 8 km van het ziekenhuis. Perfect!

Voordat ik naar Zwitserland ging, had ik geen echt plan maar wilde ik zeker een jaar blijven en alle seizoenen meemaken, vervolgens maar kijken waar het heen gaat. Maar al heel snel wist ik dat ik helemaal niet terug wil naar Nederland. Alles wat ik graag doe in mijn vrije tijd kan ik hier elke dag doen: de bergsporten. Ik leef op een prachtige plek met mijn lief en het leven hier is fijn. Ik wilde graag rust, het stadsleven was me veel te druk. Hier heb ik gekozen voor een zeer rustige plek, dat vind ik heerlijk. Maar het heeft nadelen: er is ook echt niks te doen. Voor concerten, uit eten feestjes, stappen moet je niet in Schwyz zijn maar toch echt de grotere steden opzoeken. Of we gaan naar vrienden in Duitsland of Nederland.

En natuurlijk vallen me na ruim een jaar ook veel dingen op:
Wat is dat Zwitserduits toch nog steeds heel vaak onbegrijpelijk. Lief lachen en vragend kijken, dan vertalen ze het graag naar iets wat op Duits lijkt.
Ineens mis ik Koningsdag, Bevrijdingsdag, de manier waarop we Kerst en Pasen vieren, zomerfestivals en de dagjes naar het strand.
Wat is de Nederlandse taal toch prachtig en waarom lachen ze nog steeds om mijn Duits? 😉

Werken is gewoon werken, in welk land dan ook.
Maar: werken levert hier zo ontzettend veel meer op en als je een beetje oplet, hou je heel veel over en kun je echt goed leven, een mooie auto kopen, reizen en ook nog veel sparen
Nederlanders zijn hier erg geliefd. Ze hebben ons graag als collega want we zijn zulke harde werkers en ´Fleissig`. Ook de patiënten zijn helemaal blij als ze mijn `Hollandse` accent horen want ´jullie Nederlanders zijn altijd zo vriendelijk en lief`. De meeste patiënten beginnen meteen te kletsen. Eigenlijk overal waar ze het Nederlandse accent horen, krijg je positieve reacties. En dat is best bijzonder in een land waar ze toch nationalistisch zijn en waar buitenlanders niet altijd even goed gewaardeerd worden.
Als het weer even wat slecht is, spring ik in mijn auto en 1,5 tot 2uur later zit je in Italië in een lekker zonnetje een pizza te eten op het terras.
Sommige zaken zijn nog steeds een beetje oubollig hier zoals de televisie. Werkelijk alles is nagesynchroniseerd: lang leve Netflix! .
Maar vooral: het is zo ongelooflijk mooi hier!

Na ruim een jaar heb ik nog steeds geen plan voor de toekomst maar voorlopig blijf ik hier. De mogelijkheden geven me de ruimte keuzes te maken en fijn te leven, zoals ik dat graag wil: in de natuur met al haar mogelijkheden.
Wat ik eigenlijk vooral kan meegegeven aan mensen die overwegen de stap te maken: gewoon doen. Als je je vak beheerst en een open instelling hebt, is het echt heel leuk om in Zwitserland te werken. Als je in Nederland al een basiscursus Duits volgt en je er vooral niet te druk over maakt, komt het snel goed. De ervaring van wonen en werken in een ander land, cultuur, OK is echt ontzettend leuk.
Ik ervaar de Zwitsers als enorm vriendelijk en hulpvaardig, maar wel een beetje afstandelijk als het om prive-leven gaat. Maar als je een beetje je best doet leer je snel mensen kennen. Regelmatig ga ik met Zwitserse collega’s moutainbiken, hiken, koffies drinken en stappen. Ook verzorg ik de huisdieren en moestuin van mn buurvrouw als ze weg gaat en maaien we het gras van de oudere buren en maken we ook hun stoep sneeuwvrij. Bij de vrijwillige brandweer zijn ze ook allemaal erg aardig en dat ik de einige buitenlander ben, maakt ze nieuwsgierig. Ik geloof dat ik al aardig aan het inburgeren ben!
Freundliche Grüsse

Marjan van Wijk
Dipl. Expert Anästhesiepflege NDS HF

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Wat maakt detacheren nou zo leuk?


5x snelle en gezonde ontbijtjes voor zorgprofessionals

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book