10 september 2018 5 minuten

Werken in het buitenland? Deze dingen regel je vast in Nederland

Werken in het buitenland, voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie. Het is in ieder geval dé manier om een nieuw land te ontdekken, internationale werkervaring op te doen en een hele leuke tijd tegemoet te gaan. Heb je bijvoorbeeld al eens aan Zwitserland, Engeland of Aruba gedacht? Daar zijn ze regelmatig op zoek naar zorgpersoneel. Heb je al plannen om in het buitenland aan de slag te gaan? Dan moet natuurlijk het één en ander op voorhand geregeld zijn. Wat? Dat lees je hier.

 

Visum en werkvergunning

Als Nederlandse staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie. Het regelen van een visum of werkvergunning voor andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen kan het minder eenvoudig zijn om deze documenten aan te vragen. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele maanden. En in sommige gevallen zelfs een jaar. Zorg dus dat je tijdig onderzoek doet naar welk visum je nodig hebt en hoe je dit moet regelen.

 

Uitschrijvingsbewijs bevolkingsregister

Sta je op het punt uit Nederland te vertrekken en ben je van plan langer dan acht maanden in het buitenland te verblijven? Dan ben je verplicht dit te melden bij je gemeente. Dit doe je vanaf vijf dagen voor je vertrek en niet eerder. Je geeft dan door naar welk land je vertrekt en (indien je dat op voorhand weet) op welk adres je daar verblijft.

 

Verzekeringen

Neem contact op met je zorgverzekeraar en vraag om een uitschrijving. Geef de verhuizing bij voorkeur twee maanden voor vertrek door. Als je dat zou willen, kun je via de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank een vrijwillige AOW/Anw-verzekering of AWBZ-verzekering afsluiten. Woonachtig buiten Nederland ben je namelijk niet verzekerd voor de AOW en de Anw. Je krijgt daardoor later een lager pensioen en je partner krijgt geen nabestaandenuitkering als je overlijdt. Je kunt hierover een brochure aanvragen of downloaden via de Sociale Verzekeringsbank.

 

Belastingdienst

Wanneer je je verhuizing doorgeeft bij je gemeente, dan geeft die de adreswijziging automatisch door aan de Belastingdienst. Toch is het handig om alsnog even contact met de Belastingdienst op te nemen. Zij helpen je dan verder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog een bedrag aan belasting moet betalen/terugkrijgt of dat er toeslagen moeten worden stopgezet.

 

Huisvesting

Ga je emigreren, dan is het vrij logisch dat je vooraf je huisvesting regelt zodat je niet in het buitenland op straat komt te staan. In sommige landen is een woning vinden vrij lastig, dus vooraf je huisvesting regelen is zeker wijsheid. En op die manier kun je ook vooraf een goede inschatting maken van de maandelijkse lasten.

 

Pensioenfonds

Het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd blijft staan en wordt op de pensioenleeftijd uitgekeerd, waar je ook bent ter wereld. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het bedrag eerder uit te laten keren, dus neem vooral even contact op met je pensioenfonds voor meer informatie.

 

Legaliseren officiële documenten

Officiële documenten zoals bijvoorbeeld een diploma of een afschrift van burgerlijke stand uit Nederland zijn niet persé in het buitenland ook rechtsgeldig. Wil je er zeker van zijn dat je documenten ook in het buitenland worden geaccepteerd, laat ze dan vooraf legaliseren. Je document krijgt dan een bepaalde stempel of sticker. Meestal doet de ambassade of het consulaat van het land waar u het document gaat gebruiken de laatste legalisatie.

 

Wist je dat wij ook veel zorgprofessionals uitzetten in het buitenland? In Zwitserland, Engeland of Aruba bijvoorbeeld. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op, want wij helpen je dolgraag verder.

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Varen, luisteren, genieten van het eten en ervaringen uitwisselen.


Steeds meer sportverenigingen verbannen sigaret

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book