20 maart 2019

Welke medische tv-serie is het meest realistisch?

Geen medische televisieserie komt 100% overeen met de werkelijkheid. Maar sommige tv-shows zijn wel realistischer dan andere. Twintig jaar nadat de Amerikaanse serie ER de toon zette, scoren medische televisieseries nog steeds erg goed met hits zoals The Good Doctor en Grey’s Anatomy. TVInsider heeft daarom een klein onderzoekje gedaan: welke medische tv-show is het meest realistisch?

 

Amerikaanse ziekenhuisseries beoordeeld

Van dokters die het werk doen van verpleegkundigen, tot chirurgen die onmogelijk breed gespecialiseerd zijn: er zitten genoeg medische onwaarheden in televisieseries. Daarom heeft TVInsider 10 populaire Amerikaanse ziekenhuisseries gerankt op een schaal van 1 (totaal onrealistisch) tot 10 (goedgekeurd door dokters).

Hoe hoog scoort jouw favoriete ziekenhuisserie?

 

Grey’s Anatomy (sinds 2005)

Score 3/10

Het is misschien wel een van de meest bekende medische shows op tv, maar Grey’s is volgens TVInsider het minst realistisch als het gaat om het reilen en zeilen in een ziekenhuis. De frequente ‘sexcapades’ in kasten, stagiaires die operaties uitvoeren en de fouten die routinematig worden gemaakt zonder enige gevolgen. Met andere woorden; Grey’s slaat wat betreft realisme de plank mis. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de serie enorm vermakelijk is ;-).

 

Private Practice (2007-2013)

Score: 3/10

Deze spin-off van Grey’s Anatomy is volgens TVInsider gewoonweg ‘over-the-top’ met te veel drama en intriges. En niet te vergeten de uitzonderlijke cases en vaak bizarre situaties die in Private Practice voorkomen. In realiteit is de dagelijkse gang van zaken in een ziekenhuis niet zó spannend.

 

House (2004-2012)

Score: 4/10

De meest voor de hand liggende fout in House is dat Dr. House, ondanks zijn overduidelijke verslaving aan opioïde (pijnstillers), nog stééds zijn vak mag beoefenen. Helaas komt verslaving onder artsen in het echt ook voor. Maar Dr. House’s verslaving en ongepaste gedrag zouden hem in realiteit zeker zijn medische licentie hebben gekost. Bovendien voeren maar 4 artsen alle tests uit, richten zij zich op één patiënt per keer en krijgt elke aflevering te maken met ziektebeelden die overdreven zeldzaam zijn. 

 

The Resident (sinds 2018)

Score: 5/10

Naast de gebruikelijke fouten die de meeste ziekenhuisseries maken, bevat The Resident volgens TVInsider te veel ziekenhuis relaties en haalt zelfs één personage haar telefoon uit haar zak om op de OK een selfie te maken. Wat realisme betreft een middenmoter.

 

New Amsterdam (sinds 2018)

Score: 6/10

De serie New Amsterdam is in Nederland nog niet zo bekend, maar deze medische dramaserie van de Amerikaanse televisiezender NBC is gebaseerd op een van de oudste ziekenhuizen in Amerika. Maar niet alles is op waarheid gebaseerd. TVInsider beoordeelt dat New Amsterdam wél de meest nauwkeurige afspiegeling biedt van behandelingen in ziekenhuizen. Maar doordat de serie zó over de top is, verliest het weer een paar punten op het gebied van realiteit.

 

The Good Doctor (sinds 2017)

Score: 6/10

Ook deze hitserie van ABC bevat genoeg medische misvattingen en fouten. Zoals een dokter die de OK op wandelt zonder masker of het onnodig verwijderen van organen. Maar TVInsider stelt wel dat vergeleken met andere ziekenhuisseries The Good Doctor bijzonder realistisch is wanneer je let op vakjargon, diagnoses en behandelingen.

 

ER (1994-2009)

Score: 7/10

Volgens TVInsider laat de tv-serie ER wel goed zien hoe moeilijk het is om een dokter/verpleegkundige te zijn op de spoedeisende hulp. Maar ook deze NBC drama laat de gebruikelijke fouten zien. Bijvoorbeeld dokters die taken uitvoeren van verpleegkundigen en andersom.

 

Code Black (2015-2018)

Score: 7/10

Het probleem van deze serie ligt eigenlijk vooral bij de titel: Code Black. De zender CBS definieert ‘code black’ als de term die wordt gebruikt wanneer een overvolle spoedeisende hulp onderbezet is. Echter kan deze term in andere (Amerikaanse) ziekenhuizen een hele andere betekenis hebben, zoals een bommelding of een andere bedreiging. Los daarvan zeggen veel Amerikaanse zorgprofessionals dat de tv-serie erg accuraat is, waarmee het toch 7 van de 10 punten heeft verdiend!

 

Chicago Med (sinds 2015)

Score: 8/10

De serie Chicago Med is volgens TVInsider een van de meest realistische ziekenhuisseries op de Amerikaanse televisie. De medische adviseur van de serie, Andrew Dennis, schat dat zo’n 85% daadwerkelijk accuraat is. Daarnaast gebruiken de schrijvers van de serie alleen gepubliceerde en waargebeurde cases voor de verhaallijn.

 

Scrubs (2001-2010)

Score: 9/10

Verrassend genoeg wordt de televisiekomedie Scrubs beoordeeld als meest realistische ziekenhuisserie met een score van 9 op de 10. De serie is niet helemaal perfect – geen één ziekenhuisserie is dat. Maar volgens TVInsider geeft Scrubs het Amerikaanse opleidingsprogramma goed weer, evenals de dynamiek in een ziekenhuis. En ook hier worden de cases als realistisch beschouwd!

bron: TVInsider

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


LVO: “Maak van operatieassistent en anesthesiemedewerker beschermde beroepen!”


Geslaagde Interchange Kerstborrel 2016

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book