9 maart 2020 10 minuten

Waarom zijn er zo veel zzp’ers bijgekomen?

Onlangs heeft het nieuws ook de landelijke media bereikt: het aantal mensen dat werkzaam is als zzp’er neemt toe, juist ook in de zorg. In 2018 schreven meer dan 10.000 zorgprofessionals zich in als zorg-zzp’er bij de Kamer van Koophandel. Maar waarom kiezen zorgprofessionals er in toenemende mate voor om zzp’er te worden?

 

Meer vrijheid om zorg te verlenen op je eigen manier

 

Op basis van je eigen ervaringen als zorgverlener heb je ongetwijfeld je eigen interesses, specialisaties én een eigen visie op de zorg ontwikkeld. In vaste dienst ben je echter sterk gebonden aan dienstroosters, taakomschrijvingen en de samenstelling van een team. Ook onvrede met het beleid kan een rol spelen bij de keuze om zzp’er te worden.

 

Kies je eigen werkzaamheden, opdrachtgevers of cliënten

 

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om je te richten op bepaalde specialisaties of juist meer diensten aan te bieden. Verleen je zorg buiten een zorginstelling, bijvoorbeeld bij cliënten thuis? Dan heb je nog meer vrijheid: je kunt namelijk ook je eigen zorgvragers selecteren en in grote mate zelf invulling geven aan je werkzaamheden, in overleg met de cliënt. Het staat je tevens vrij om zelf een tarief te bepalen voor je werkzaamheden, afhankelijk van je kennis, ervaring en de vraag in de markt.

 

Betere balans tussen werk en privé

 

Als zzp’er werk je waar en wanneer je wilt. Het staat je vrij om de diensten en opdrachten te kiezen die het beste aansluiten bij je persoonlijke situatie en voorkeuren. Draai je bijvoorbeeld graag avonddiensten of werk je liever overdag? Of vind je het juist prettig om af en toe de weekenden mee te pakken, om daarna wat langer aaneengesloten vrij te zijn? Als zzp’er in de zorg richt je de verhouding tussen werk en privé flexibel en volgens je eigen wensen in.

 

Al met al is het niet verwonderlijk dat veel zorgprofessionals ervoor kiezen om zzp’er te worden. Het is een typisch voorbeeld van de maatschappelijke trend tot flexibilisering, die ook doorzet in de zorg.

 

Zitten er ook nadelen aan het zzp’erschap in de zorg?

 

Als zzp’er ben je fiscaal gezien een ondernemer. Daar komen rechten, maar ook plichten bij kijken, zoals het zorgvuldig bijhouden van een administratie. Ook moet je normaal gesproken zelf voorzieningen treffen voor je pensioen en eventuele arbeidsongeschiktheid. Overigens zijn deze aspecten van het zzp’erschap uitstekend te ondervangen door je goed te laten adviseren en ruggespraak te houden. Daar kunnen wij je helpen!

 

Wat doet Interchange voor zzp’ers?

 

Wij spreken bij Interchange over ZZP’ers: Zorgeloze ZorgProfessionals. Wij streven naar een maximale service en het is ons doel om jou als zelfstandig ondernemer te ontzorgen.

Vooraf bespreek je met ons een vast uurtarief, waarbij er geen bemiddelingskosten worden ingehouden. De zorginstellingen betalen óns bemiddelingskosten, waardoor onze service voor jou geheel kosteloos is!

Ook bieden wij de startershulp: hulp bij het regelen van je KvK-inschrijving, pensioen en eventueel een leaseauto. We staan 24/7 voor je klaar om je te ondersteunen met het opstarten als een Zorgeloze ZorgProfessional! Meer informatie over onze ZZP-service vind je hier.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


‘Horrorverpleegkundige’ geeft toe dat hij 100 moorden heeft gepleegd


Wat maakt detacheren nou zo leuk?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book