4 december 2017

Waarom lopen zorgprofessionals bijna altijd op klompen?

In bijna elk ziekenhuis in Nederland lopen er zorgprofessionals op speciaal gemaakte klompen. Niet alleen in de medische wereld worden klompen als schoeisel gebruikt, maar ze worden bijvoorbeeld ook in laboratoria en in de voedsel- en schoonmaaksector gedragen.

 

Ziekenhuizen bepalen

In de medische wereld bepaald het beleid van het ziekenhuis of de zorginstelling meestal welke kleding en schoeisel er wel en niet gedragen mag worden. Sommige instellingen zijn hier erg strikt in en verplichten je om personeelskleding te dragen die het ziekenhuis je geeft. Andere instellingen vinden het geen probleem dat iedereen ander schoeisel draagt. Er bestaan dan ook klompen in heel veel uiteenlopende designs, van dierenprints tot bloemenmotieven.

 

Houten klomp? Er bestaan comfortabelere alternatieven

De meeste mensen denken bij het woord ‘klomp’ direct aan de houten variant die in Nederland bijna alleen nog maar op het platteland gedragen wordt. Alhoewel de meningen daar sterk over verdeeld zijn, lijkt het erop dat er tegenwoordig comfortabelere alternatieven zijn. De klompen die worden gedragen in een ziekenhuis zijn daarentegen wel erg comfortabel. Je kunt ze makkelijk aan en uit trekken en ze bieden extra steun aan het lichaam bij het maken van lange dagen. Daarnaast hebben de meeste ook een goede warmte- en vochtafvoer. Naast comfort zijn deze speciaal gemaakte klompen ook makkelijke schoon te maken door de vorm en het materiaal.

 

In de operatiekamers

In operatiekamers mag je nooit hetzelfde schoeisel dragen als buiten de operatiekamers. Alles moet steriel zijn en vooral makkelijk schoon te maken. Hygiëne speelt dus ook een grote rol in de keuze voor deze klompen. Dat is tevens ook een van de grootste redenen waarom ziekenhuizen graag consistentie in kleding willen hebben.

 

Hygiëne en veiligheid

Hygiëne, veiligheid en comfort zijn dus de belangrijkste eigenschappen die deze klompen hebben. Daarom zijn ze voorlopig ook niet meer uit het beeld weg te denken.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Tien gewoontes van een echte verpleegkundige


Steeds meer ‘avocado-slachtoffers’ naar de Spoedeisende Hulp

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book