22 augustus 2018 3 minuten

Waar let je op bij het veranderen van baan?

Het kost wat lef, wisselen van baan. Misschien heb je het niet naar je zin, ben je toe aan een nieuwe uitdaging of wil je dichterbij huis werken. Redenen genoeg om ergens anders te solliciteren. En vaak is een nieuwe functie met andere werkzaamheden en collega’s ontzettend leerzaam en helemaal niet zo’n verkeerd idee. Ben jij aangenomen bij een nieuwe werkplek? Gefeliciteerd! Maar voordat je aan de slag kan bij je nieuwe baan moet natuurlijk wel het één en ander geregeld worden.

Ontslag nemen bij je huidige werkgever

Het is nooit leuk om je baas te vertellen dat je ontslag neemt. Noodzakelijk is het wel. Je wil tenslotte de goede relatie met je werkgever behouden. Sommigen wachten tot het laatste moment met het vertellen van het slechte nieuws, terwijl het natuurlijk netter is om dit ruim van te voren aan te geven. Zo geef je je baas de kans vervanging te regelen en heb je zelf tijd om al je werkzaamheden af te ronden en eventueel over te dragen.

Opzegtermijn

Het blijkt dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over de duur van het opzegtermijn in de zorg. Die is niet overal gelijk en verschilt per ziekenhuis. Je ziet vaak twee maanden opzegtermijn, soms drie en er wordt vaak gediscussieerd over wat er wettelijk bepaald is. Wettelijk is een opzegtermijn een maand, maar dit kan afwijken aan de hand van gemaakte afspraken in het cao of in de arbeidsovereenkomst. Vaak is de datum van ingang van het ontslag de eerste van de kalendermaand.

Zorg dat je je papieren op orde hebt

Wil je ontslag nemen? Dan moet je een ontslagbrief schrijven. Daarin moeten in ieder geval de NAW-gegevens van beide partijen vermeld staan, er moet duidelijk worden aangegeven dat je de arbeidsovereenkomst opzegt en per welke datum (let hierbij op het opzegtermijn) en de brief moet worden afgesloten met een plaats, datum en handtekening. In de zorg komt het geregeld voor dat je een verklaring van goed gedrag moet voorleggen (VOG). Vraag deze meteen aan zodat je die tijdig in huis hebt.

Werkzaamheden overdragen

Als jij vertrekt zal iemand anders je werkzaamheden over moeten nemen. Vaak wordt er een nieuw persoon aangenomen, maar soms worden de werkzaamheden (tijdelijk) verdeeld onder collega’s. Zorg in beide gevallen voor een goede overdracht. Knoop de losse eindjes aan elkaar en zorg dat je mailbox up-to-date is. Loop je je opvolger mis? Zet dan het één en ander op papier, in handboek bijvoorbeeld.

Ander salaris? Check je toeslagen

Ontvang je toeslagen zoals zorg- en huurtoeslag? Ga dan goed na of je hier nog wel recht op hebt na het wijzigen van je salaris. Als je niet achteraf met een flinke rekening wil blijven zitten is het wijsheid om direct je nieuwe inkomen door te geven aan de belastingdienst.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


LVO: “Maak van operatieassistent en anesthesiemedewerker beschermde beroepen!”


Van de OK naar kantoor: OA Joyce vertelt over haar carrière

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book