11 augustus 2019 5 minuten

Voorrang woonruimte in grote steden voor zorgprofessionals

Goed nieuws voor zorgprofessionals! Steeds meer Nederlandse gemeenten voeren een beleid waarbij de publieke sector voorrang heeft op het krijgen van een huurwoning in de stad. Veel zorgprofessionals wonen buiten de stad en kunnen daar ook met gemak aan de slag, want overal is een tekort aan medewerkers in de zorg. De gemeenten moeten zorgprofessionals dus naar de stad lokken, én ze behouden.

 

Key Worker Housing

 

Dit idee van voorrang geven aan mensen met een bepaald beroep komt uit Engeland en heet Key Worker Housing. Het idee erachter is dat mensen met een beroep in de publieke sector – zoals zorgprofessionals – te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar in de dure steden ook geen huis kunnen kopen. Om hen toch de kans te geven om in de stad te wonen, worden appartementen of huizen alleen toegewezen aan mensen die aan de voorwaarden voldoen.

Wij hebben de actuele plannen van een aantal Nederlandse gemeenten voor je op een rij gezet.

 

Amsterdam

 

Voor zorgprofessionals die met de auto het centrum inkomen, kunnen de parkeerkosten in Amsterdam hoog oplopen. Ook het reizen met OV is niet ideaal wanneer je onregelmatige nachtdiensten hebt.

Op dit moment loopt er al een experiment waarbij jongerenwoningen met voorrang beschikbaar worden gesteld voor zorgmedewerkers en leraren. Vanaf 2020 wordt dat uitgebreid. Dan komen zorgmedewerkers via een voorrangsregeling ook in aanmerking voor sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen.

 

Rotterdam

 

Ook de gemeente Rotterdam gaat specifieke doelgroepen voorrang geven op bepaalde woningen. Zo zijn er plannen voor een nog te bepalen nieuwbouwproject waar 30% van de middeldure huurwoningen (huur boven de 711 euro) met voorrang toe wordt gewezen aan hulpverleners (zorg, politie brandweer) en aan leraren. Zij krijgen ook voorrang op sociale huurwoningen in de wijken Bloemhof en Hillesluis.

De gemeente Rotterdam gaat met woningcorporaties bespreken welke middeldure huurwoningen in Rotterdam-Zuid beschikbaar moeten komen voor hulpverleners en leraren. En er komt een pilot voor de huisvesting van vijftig bijna of net afgestudeerde hulpverleners en leraren.

 

Utrecht

 

Ook in Utrecht krijgen zorgprofessionals voorrang: 30 tot 40 van de 300 woningen van het nieuwbouwproject Wonderwoods zijn voor zorgprofessionals, agenten en leraren.

 

Gouda

 

In Gouda is er sinds mei een pilot bezig waarbij zorgprofessionals voorrang krijgen op een woning in een nieuwbouwproject. In de wijk Middenwillens worden 12 van de 24 nieuwe tweekamerappartementen (huur 400-525 euro) toegewezen aan kandidaten met een maatschappelijke functie. Zij moeten wel een contract hebben van minimaal een jaar of, als ze in opleiding zijn, uitzicht hebben op een vaste functie.

Zaanstad

 

De gemeente Zaanstad heeft vanuit de landelijke overheid toestemming gekregen om bepaalde beroepsgroepen die op zoek zijn naar een woning in de stad, zoals agenten of verpleegkundigen, voorrang te geven. Zaanstad weert personen uit huurwoningen als ze regelmatig voor ernstige overlast zorgen. In plaats daarvan gaat de gemeente Zaanstad voorrang geven aan mensen met een diploma. Daarbij hebben nieuwe bewoners die een inkomen hebben uit non-commerciële dienstverlening de voorkeur, zoals zorgprofessionals, docenten en politieagenten.

 

Bron: Zorgvisie

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Gepensioneerde Peter werkt eens per week via Interchange


Kunnen beschadigde organen in de toekomst genezen worden door de inzet van deze revolutionaire nano-chip?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book