2 februari 2020 3 minuten

Virtual Reality-spel als therapie tegen pijn

Zou je de pijn waar je al lange tijd last van hebt kunnen bestrijden met een simpel potje gamen? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch zegt medisch psycholoog Froukje de Vries in een interview met de Gelderlander dat het een veelbelovende therapie is. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gaat de komende maanden volop experimenteren met een pijnverlagende videogame.

 

Hoe gaat deze therapie in z’n werk?

 

In de game, waarvoor je een virtual reality-bril moet dragen, vliegen letterlijk felrood gekleurde pijnmonsters voor je ogen. Ze reizen over virtuele zenuwbanen razendsnel van bijvoorbeeld pijnlijke onderrug naar hersenen.

 

Door de blik te focussen op het ongedierte, vuur je laserstralen af. Om zo de pijnboodschappers één voor één te vernietigen. Omdat dit gebeurt nog voordat de rode monsters in iemands brein aankomen, kunnen de hersenen de pijn nooit registreren. Weg pijn.

 

Proefpersonen moeten de komende weken ervaren of het foefje voor het echte leven ook werkt.

 

“Bij acute pijn, bijvoorbeeld bij het verwisselen van verband van een brandwond, weten we al zeker dat afleiding met een film of game een gunstig effect heeft”, legt Froukje uit waarom ze hoopvol is. 

 

Afleiding van de hersenen

“Dus als je virtueel druk bent met een rondje rijden over de achtbaan, helpt dat om acute pijn naar de achtergrond te verdringen.”

 

Bij chronische pijn is er vaak niet meteen een directe oorzaak aan te wijzen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een ingeklemde zenuw aantoonbaar is bevrijd bij een hernia-operatie, maar nog steeds pijnlijk is. 

 

Te gevoelig afgesteld

“Onze theorie is dat het pijnsysteem door het verleden te gevoelig is afgesteld. Vergelijk het met het autoalarm dat al afgaat, terwijl je alleen maar in de buurt komt van de auto. Met gamen hopen we het pijnsysteem zodanig te hertrainen dat de gevoeligheid voor pijn weer afneemt.”

 

Ons brein kan geen onderscheid maken tussen wat echt en virtueel is. “Dat verklaart waarom we tijdens een virtuele achtbaanrit misselijk kunnen worden. We hopen dat we de hersenen ook echt kunnen laten denken dat de pijnprikkels door de laser zijn vernietigd.”

 

Bron: de Gelderlander

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Hoe blijf je gastvrij als zorgprofessional


De drie mooiste zorginstellingen in de wereld

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book