14 februari 2019 10 minuten

Virtual Reality helpt tegen psychische klachten IC-patiënten

De helft van alle Intensive-Care patiënten kampt nog lang na opname met lichamelijke en psychische klachten zoals vermoeidheid, angsten en depressies. Een experimentele behandeling met behulp van virtual reality biedt uitkomst.

In een eerder artikel hadden we het over het gebruik van Virtual Reality in de zorg. Daar werd vooral het nut van VR met betrekking tot het uitvoeren van medische handelingen aangekaart. Zo kunnen röntgenfoto’s, CT-Scan en MRI-scans in minder dan een minuut worden omgezet in 3D-modellen met een hoge resolutie doe artsen met een speciale ontwikkelde bril kunnen analyseren. Lees hier meer over in het bijbehorende artikel.

Nu wordt Virtual Reality ook gebruikt als onderdeel van het genezingsproces van psychologische klachten na een IC-opname.

Vaak psychische klachten na Intensive Care

Michel van Genderen is arts en in opleiding tot intensivist, en onderzoeker. Hij legt uit dat door verbeterde medische zorg steeds meer IC-patiënten kunnen genezen, maar dat bijna de helft na afloop te maken krijgt met psychische of cognitieve problemen. Dit kunnen bijvoorbeeld depressies, angsten en nachtmerries of geheugenproblemen zijn. Allemaal klachten die deel uitmaken van het Post Intensive Care Syndroom.

“Het gaat jaarlijks om tienduizenden mensen in Nederland. We proberen veel, maar tot nu toe is er eigenlijk nog geen goede behandeling voor deze groep. Ondanks dat patiënten fysiek herstellen zien we vaak dat ze te maken krijgen met psychische of cognitieve klachten na een behandeling op de Intensive Care”, aldus van Genderen.

VR-omgeving waarheidsgetrouw maar met meer controle

Van Genderen werkt met VR en ziet de resultaten: “Door mensen met behulp van virtual reality opnieuw het verblijf op de Intensive Care te laten ervaren, zijn we in staat voormalig IC-patiënten mee te nemen naar hun nare herinneringen. De VR-omgeving is waarheidsgetrouw, maar de patiënten hebben dan veel meer controle over de situatie. Ze zien ook dat de realiteit een stuk minder eng is dan de herinneringen hen doen geloven.”

Dit mechanisme is afgeleid van de psychiatrie waar door middel van blootstelling, de zogeheten exposure therapie, nare ‘oude’ ervaringen en de daarmee gepaard gaande negatieve gevoelens afgezwakt kunnen worden.

Innovatieve behandelingen nodig door toenemende druk

Momenteel wordt de werking van deze nieuwe virtual reality therapie in een aantal Nederlandse ziekenhuizen onderzocht, waaronder het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en sinds een paar weken ook het Erasmus Medisch Centrum. Van Genderen is hoopvol dat na afloop van deze testfase de behandeling ook in andere ziekenhuizen gebruikt kan worden.

“Er is tot nu toe weinig aandacht voor een groot probleem als het Post Intensive Care Syndroom. Dit terwijl de vergrijzing eraan komt, er meer druk is op de zorg en meer patiënten overleven. Het probleem wordt dus alleen maar groter. Om de kwaliteit van leven na een ernstige ziekte te kunnen behouden zijn innovatieve behandelingen nodig. Dat proberen we met dit onderzoek. We zijn de eerste groep in de wereld die zich daarmee bezighoudt en proberen het nu wat breder uit te rollen.”

 

bron: EenVandaag

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Dutje doen tijdens de nachtdienst? In deze Nederlandse ziekenhuizen kan het!


Melissa verhuisde voor de liefde naar België. Dan is het natuurlijk fijner als dichterbij huis werkt. Zo switchte zij via Interchange van baan.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book