30 april 2019 3 minuten

Vier tips voor je eerste werkdag in een nieuw ziekenhuis

Straks is het zover; je eerste werkdag in een nieuw ziekenhuis. Spannend! Als nieuwkomer komt er nogal wat op je af. Alle namen van je nieuwe collega’s onthouden (want het is ook zo stom als je iemand aanspreekt met “ehhh…”), de snelste weg naar het toilet vinden en de protocollen van de afdeling waar je gaat werken uit je hoofd leren. Hoe zorg je dat je eerste werkdag vlekkeloos verloopt? Lees deze tips!

 

Tip #1: stel jezelf voor

Natuurlijk, het is wel zo beleefd om jezelf aan je nieuwe collega’s voor te stellen. Maar dat is niet de enige reden om op je eerste dag veel handen te schudden. Het zorgt er namelijk voor dat collega’s weten dat je “die nieuwe” bent. Dus wanneer je verdwaald bent, niet weet wat je moet doen of wanneer je nodig naar het toilet moet, is de drempel om mensen aan te spreken die je herkent veel lager. Omdat ze weten dat je nieuw bent, nemen ze je hopelijk mee om de afdeling te leren kennen. En als je heel aardig bent, heb je misschien direct nieuwe lunchbuddies…

 

Tip #2: neem initiatief en stel vragen

Je bent vaak genoeg in een ziekenhuis geweest, maar elk ziekenhuis is anders! Je komt in een compleet nieuwe omgeving terecht, waar je (nog) niets kent. Natuurlijk hoef je niet gelijk je collega’s te stalken met alle vragen die je maar kunt bedenken. Maar als je niet weet waar de voorraadkast is of wie de leiding heeft, zijn je nieuwe collega’s vast bereid om je te helpen.

Heb je even niets te doen? Dan is glazig voor je uitstaren tot je leidinggevende of je collega je een taak geeft niet het beste idee. Vraag wat je kunt doen! Of schrijf even de belangrijke informatie op die je allemaal al hebt gekregen. Dan kun je het thuis nog een keertje rustig nalezen.

 

Tip #3: doe sociaal (en niet op social media)

Ga met je collega’s mee lunchen, zodat je ze beter leert kennen. Waar komt iemand vandaan? Wat vinden ze zo leuk aan het werk hier? En wat doen ze eigenlijk buiten werktijd? Als je dan ook nog eens een rondje koffie voor ze haalt, weten je collega’s gelijk dat je attent bent. Tip: laat social media op je telefoon liever even met rust, want dat geeft je nieuwe collega’s de indruk dat je je verveelt of onzeker bent. Not a very good look.

 

Tip #4: denk aan morgen

Ja, tuurlijk wil je een goede indruk maken! Maar geloof ons, op je eerste werkdag verwacht niemand van je dat je overuren maakt. Ga aan het einde van je dienst lekker naar huis om alle indrukken te verwerken. Zo’n eerste dag is al vermoeiend genoeg. Vergeet niet even met je leidinggevende te overleggen hoe laat je morgen begint en welke taken je eventueel kunt uitvoeren. Dan kun je morgen al (gedeeltelijk) zelfstandig aan de slag.

 

Veel plezier op je eerste werkdag, voordat je het weet heb je alles onder de knie!

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Webinar ZZP'en in de zorg

Denk jij er over na om zzp’er in de zorg te worden of wil je gewoon meer informatie?

Volg dan ons gratis live webinar op
28 augustus om 20:00

Schrijf je hier in

Gerelateerd nieuws


Geslaagde Interchange Kerstborrel 2016


De nieuwe traumahelikopter van het Erasmus MC

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book