13 januari 2020 5 minuten

[VIDEO] Heupairbag halveert het aantal heupfracturen

 

Heupfracturen komen vaak voor en nemen toe in hoeveelheid. Volgens de data van Vektis is in de afgelopen 5 jaar het aantal heupfracturen met 12% gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017. Groot deel daarvan zijn 65-plussers. De helft van de mensen met een heupfractuur wordt permanent invalide. Dit heeft dus veel effect op de zelfstandigheid van mensen en op de mentale impact van cliënt/patiënt en omgeving. De heupairbag helpt heupfracturen te voorkomen.

Hoe werkt het?

 

Het is een airbag met bewegingssensoren die een val kunnen herkennen. Voordat iemand daadwerkelijk op de grond is gevallen vult deze airbag zich met lucht. Na de val loopt de airbag weer langzaam leeg. De heupairbag kan dus op verschillende manieren waarde toevoegen bij het voorkomen van heupfracturen: het bespaart de cliënten veel leed; het bespaart medewerkers tijd; het bespaart de samenleving zorgkosten.

In 2017 maakte RTL Nieuws al een item over de heupairbag.

 

 

Het resultaat van een pilot

 

En het resultaat mag er wezen! Zo hebben ze bij TanteLouise (een zorg- en verpleegcentrum) medio 2018 de heupairbag in gebruik bij cliënten met een verhoogd valrisico. En met succes! Het aantal heupfracturen is in een jaar tijd met bijna de helft afgenomen terwijl zowel het aantal intramurale cliënten als het aantal valincidenten binnen het centrum in beide periodes nagenoeg gelijk bleef.

 

De bescherming die de Heupairbag biedt, vergroot het gevoel van veiligheid bij de cliënt/patiënt. Inmiddels gebruiken andere zorgcentra hem ook. 

 

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit & RTL Nieuws

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


15x feedback geven aan collega’s


Hoe ga je om met laaggeletterde patiënten?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book