2 juni 2019 3 minuten

Wat zijn de verschillen tussen werken in een algemeen en academisch ziekenhuis?

In Nederland zijn er in totaal maar 8 academische ziekenhuizen en veel meer perifere/algemene ziekenhuizen. Dat gaat je aan het denken zetten. Wat is er dan zo speciaal aan een academisch ziekenhuis en waar komt het verschil überhaupt vandaan?

 

Verschillen in werkwijzen

 

Zowel algemene als academische ziekenhuizen bieden wel overeenkomstige behandelingen aan, maar er zijn ook verschillen, en die liggen vooral in de werkwijzen van beide type ziekenhuizen.

 

Het werktempo

 

Als we bijvoorbeeld kijken naar O.K-medewerkers, zien we een verschil in werktempo tussen beide ziekenhuizen. Dit verschil komt grotendeels door de hoge turnover van patiënten in perifere ziekenhuizen. In de periferie behandelen ze veel patiënten op een dag terwijl op een academische O.K. soms 1 patiënt per dag wordt geopereerd.

In een academisch ziekenhuis worden de werkzaamheden die O.K.-medewerkers doen meestal gecontroleerd door assistent artsen, en krijgen O.K.-medewerkers specialistische taken toegewezen waar specifieke kennis voor nodig is.

 

Meer vrijheid

 

Dit is anders in algemene ziekenhuizen. Daar krijgen O.K.-medewerkers meer de vrijheid en hebben zij meer de mogelijkheid om zelfstandig te werken. Dit brengt een andere werkdruk met zich mee, maar je krijgt er als O.K-medewerker wel meer dynamiek en verschillende type werkzaamheden voor terug waar je snel veel van leert.

Als je switcht tussen de twee type ziekenhuizen is het dus altijd even wennen, maar het laatste wat je moet doen is jezelf daar druk over maken. Focus je eerder op je eigen ontwikkeling en eigen plezier en laat je leiden door waar jij denkt het meeste uit te halen.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Van professioneel danseres naar recruiter. Het verhaal van onze Eefje


Voorrang woonruimte in grote steden voor zorgprofessionals

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book