7 oktober 2019 5 minuten

Van professioneel danseres naar recruiter. Het verhaal van onze Eefje

Het is een bezige bij, onze Eefje (36). Stilzitten is niets voor haar en ze pakt alles met twee handen aan. Deze van oorsprong Doetinchemse (maar nu Amsterdamse) heeft dan ook een brede interesse. Van kunst & cultuur tot lekker in de natuur, ze vindt alles leuk! Bovendien spreekt ze graag af met vrienden, het liefst last-minute. Ook al is haar agenda zo goed als vol, zij weet er op het laatste moment nog wel een koffiedate tussen te plannen. 

 

Sinds augustus 2018 werkt Eefje bij Interchange, waar ze zich steeds meer toespitst op het recruiten. Als recruiter is ze een aanspreekpunt voor elke zorgprofessional die op zoek is naar een baan waar zij/hij happy van wordt. Dat doet ze vol energie en enthousiasme. “Want niemand verdient het om met tegenzin naar het werk te gaan.”, vindt Eefje. 

 

Maar wat heeft ze eigenlijk vóór Interchange allemaal gedaan? “Heb je even?”, zegt ze lachend, “Het begon namelijk toen ik 5 jaar oud was…”.

 

Passie voor dansen

 

Nog voor Eefje überhaupt kon lopen, bouncete ze al mee op de maat van de muziek. Haar ouders hadden toen al in de gaten dat hun dochter barst van de energie, dus gingen ze opzoek naar een uitlaatklep. Toen ze 5 jaar was, is ze op dansles gegaan – eerst jazzballet, daarna leerde ze meerdere stijlen. Eefje vertelt: “Vanaf dat moment ging het best wel rap: ik had er aanleg voor en wilde zelf ook meer! Op een gegeven moment vond ik het zó leuk, dat ik er wel mijn beroep van wilde maken.” Met haar amateur dansschool trad ze op 13-jarige leeftijd al op in het buitenland. 

 

Helaas bleek Eefje blessuregevoelig: “Ik was 15 toen ik in Amsterdam een schakeljaar deed voor de dansacademie op de zaterdagen. Ik zat regelmatig met een blessure aan de kant. Toen vertelde een docent mij dat het misschien niet handig was om uitvoerend danseres te worden, maar dat het misschien beter was om een docentenopleiding te doen.” 

 

Na de havo deed ze auditie voor de docentenopleiding aan de dansacademie in Arnhem: “En dat bleek ook gewoon een hele goede keuze,” zegt Eefje. “Want dat is een hele goede opleiding. Je leert er een solide basis voor het dansen, maar natuurlijk ook voor het lesgeven. Na deze 4-jarige HBO-opleiding mocht ik lesgeven in de stijlen klassiek, modern, jazz, improvisatie en CKV.”


Het leven als freelancer

 

Zoals we wel van Eefje mogen verwachten, heeft ze na haar opleiding niet ‘alleen maar’ voor de klas gestaan. Naast lesgeven (BO – VO en amateur dansscholen) heeft ze ook als danseres gewerkt in binnen- en buitenland en ze heeft zelfs een aantal jaar bij het Holland Show Ballet gezeten, waar ze ook assistent dancecaptain is geweest. 

 

 

Voor Eefje was dat nog niet genoeg, dus schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel om als eigen baas verder te gaan. Als freelancer heeft ze van alles gedaan, omdat het niet altijd even makkelijk is om als danseres steady opdrachten te vinden. “Van hostess, tot bewegingsentertainer op festivals, van dansen tijdens openingen van bedrijven tot pronkzittingen van carnavalsverenigingen. Ik paste alles een beetje in een week, in een maand, in een jaar. Dan keek ik wat ik kon doen, maar op den duur is dat wel vermoeiend.”

 

De switch: van danseres naar recruiter

 

Via een vriendin, die zich had laten omscholen van danseres naar operatieassistent, hoorde ze over Interchange. Eefje: “Die vriendin heeft destijds via Interchange een tijd in Zwitserse en Nederlandse zorginstellingen gewerkt. Zij hoorde dat ze bij Interchange extra ondersteuning zochten op de recruitmentafdeling – een ‘mensen-mens’! Zij vond het bedrijf en de functie echt wat voor mij, dus heb ik op haar aanraden gesolliciteerd. Na een leuk gesprek met Maik en Marco ben ik aan de slag gegaan.” 

 

Het is niet de meest voor de hand liggende carrièreswitch. Toch heeft Eefje in haar loopbaan als danseres veel vaardigheden opgedaan, die ze nu als recruiter goed kan gebruiken. Eefje: “Als freelancer was ik altijd bezig met netwerken, mijn beste beentje voor zetten, hoog in mijn energie zitten, mensen enthousiasmeren – alles om aan die leuke opdrachten te komen. En door mijn ervaring als docent en dancecaptain heb ik geleerd hoe ik mensen aan moet sturen, door te kijken naar wat voor mensen het zijn. Hoe kun je hen het best benaderen? Hoe kan ik iemand het best begeleiden? Dit zijn wel skills die ik nu in het contact met mogelijke kandidaten en zorginstellingen toepas. Want je wilt natuurlijk niet dat er uiteindelijk een ‘match’ komt waar niemand wat aan heeft.”

 

“De kandidaat moet zich goed voelen bij een keuze!”

 

Het heeft volgens Eefje ook totaal geen zin om iemand te veel te pushen om van baan te veranderen. Ze vertelt: “Soms zit ik met iemand aan de telefoon en dan hoor ik paniek in zijn of haar stem wanneer ik vraag naar de huidige situatie. Dan adviseer ik vaak om eerst goed over alles na te denken en alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Is het niks voor jou of komt het nu niet uit? Even goede vrienden, maar doe het dan alsjeblieft niet. De kandidaat moet zich er goed bij voelen, anders heeft geen van de betrokken partijen er wat aan.”

 

Voor het benaderen van mensen heeft Eefje haar eigen creatieve manier: “Ik denk graag na over acties voor bestaande en nieuwe Interchangers – out of the box. Zo probeer ik zorgprofessionals te laten zien wie we zijn en waar Interchange voor staat. Laatst was ik bijvoorbeeld met een collega naar Recruitment in de Zon, een evenement voor recruiters. Daar hoorde ik over het gebruik van online video’s, dus daar ben ik nu mee aan het experimenteren.”

 

Zoek jij als zorgprofessional een nieuwe baan? Of ben je benieuwd of werken via Interchange wat voor jou is? Je kunt altijd contact opnemen met Eefje om te sparren over de mogelijkheden. Persoonlijk en eerlijk advies is gegarandeerd. 

P.S. – Geen zorgen, Eefje heeft haar dansschoenen niet aan de wilgen gehangen. Een paar avonden per week geeft ze nog steeds dansles 😉.  

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


4 tips om jezelf voor te bereiden op je sollicitatiegesprek


Week van Zorg en Welzijn 2019: iedereen heeft recht op goede zorg

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book