27 september 2018 3 minuten

UMCG voert operaties uit met robot

Hij maakt het makkelijker om complexe operaties uit te voeren: de operatierobot. Het klinkt als een beeld uit de toekomst, maar toch boksen ze het in het Universitair Medisch Centrum Groningen voor elkaar. Hier zijn de afgelopen maand de eerste patiënten succesvol geopereerd met behulp van de robot.

Bijvoorbeeld een complexe operatie aan de staart van de alvleesklier. Die wordt normaal gesproken weggehaald met een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie. In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie, ondersteund door robotgestuurde chirurgie. De chirurg staat dus niet aan de operatietafel, maar zit op enige afstand achter een consoletafel en bestuurt vanaf daar de operatierobot.  Op het beeldscherm is het operatiegebied driedimensionaal te zien, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte.

 

Beter manoeuvreren

Door het driedimensionale zicht in combinatie met het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de chirurg beter manoeuvreren en hiermee belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten sparen. In de afgelopen jaren heeft robotchirurgie zijn intrede gedaan in veel operatiekamers. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht gebruiken bij complexe (kanker)operaties aan onder andere lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. Het is ook de bedoeling dat het UMCG in de toekomst de robot inzet voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit deel kan worden gebruikt voor levertransplantatie bij kinderen met een ernstige leverziekte.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en is de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken samen aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.

 

 

Bron: UMCG

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Wat gaat Manuel met de €2500,- startpremie doen?


Melissa verhuisde voor de liefde naar België. Dan is het natuurlijk fijner als dichterbij huis werkt. Zo switchte zij via Interchange van baan.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book