23 december 2019 5 minuten

Uitkomst voor slechthorenden: Chirurgische mondkapjes met venster

 

Heb je het al gezien? Er zijn nu chirurgische mondkapjes op de markt met een transparant deel erin bij de mond. Dat zit er natuurlijk niet alleen om die parelwitte tanden te showen, maar vooral om mee te communiceren. Voor niet- en slechthorende patiënten neemt dit kapje een barrière weg in de communicatie die ontstaat als artsen tijdens een ingreep een kapje op doen. Liplezen blijft met deze versie van het kapje in ieder geval mogelijk.

 

Het ontstaan van dit transparante mondkapje

 

Alles verliep soepel toen Dr. Anne McIntosh – zelf niet-horend – weeën kreeg tijdens haar eerste zwangerschap. Ze overwon de obstakels van haar doofheid en maakte gebruik van liplezen om te communiceren met haar arts, haar man en de verpleegkundigen die bij haar bevalling aanwezig waren. Maar meer dan 25 uur later was ze nog steeds bezig met de bevalling. En toen haar arts besloot dat een keizersnee nodig was, werd ze geconfronteerd met een probleem die veel mensen met gehoorverlies dagelijks in ziekenhuizen ervaren.

 

Geïsoleerd op de operatiekamer

 

Toen Anne de operatiekamer werd binnengebracht, moest iedereen – de anesthesist, de verloskundige, de verpleegsters en haar man – een volledig chirurgisch kleed dragen. En ze droegen allemaal traditionele chirurgische maskers. Anne kon geen lippen meer lezen en was volledig afgesneden van het team dat haar verzorgde.

 

Angst en stress

 

Anne was overweldigd door angst. Zou ze belangrijke medische vragen en aanwijzingen snel genoeg kunnen begrijpen om problemen te voorkomen? Moe en gealarmeerd vreesde ze dat slechte communicatie zou leiden tot schade aan haar of de baby. Gelukkig was haar man daar om te communiceren. De keizersnee verliep gelukkig zonder incidenten en ze bracht een gezond meisje op de wereld.

Maar Anne vergat nooit het vreselijke gevoel van hulpeloosheid dat ze ervoer op dat mogelijk moment van leven of dood. “Binnen enkele minuten ging ik van dokter met een doctoraat die goed kon communiceren, naar een verdoofde, vermoeide patiënt die op een goede afloop hoopte”, zegt ze. Ze besefte dat al die stress en angst hadden kunnen worden vermeden als ze gewoon de lippen had kunnen lezen van de medische zorgverleners die er waren. Ze wist dat er een betere manier moest zijn.

 

Waar een wil is, is een weg

 

“Ik besloot toen en daar dat als er geen oplossing beschikbaar was, ik er een zou maken”, zegt ze. Anne deed wat onderzoek en ontdekte dat er geen door de goedgekeurde chirurgische maskers op de markt waren die een transparant venster boden waarmee patiënten de lippen van zorgverleners konden zien wanneer ze aan het praten waren. Dus besloot ze een product voor hen te ontwikkelen.

 

Bron: hearingtracker.com

 

Dit artikel is puur editoriaal. Wij van Interchange hebben geen eigenaarschap over deze mondkapjes en kennen geen distributeurs. 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Dit zijn de 5 best gelezen artikelen van het jaar 2018


Waarom is het speciaal voor ouders interessant om op uitzendbasis te werken?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book