28 februari 2019 10 minuten

Tips tegen werkstress: zo bewaar je de rust

Als zorgprofessional is het ervaren van stress soms onvermijdelijk. Het is inherent aan de zorg dat je je verantwoordelijk voelt ten opzichte van je patiënten. Hard werken en een gezonde spanning hoort erbij, maar ernstige werkstress is niet gezond voor jezelf en komt de kwaliteit van de zorg uiteindelijk ook niet ten goede. We geven je graag een leidraad om werkstress te beperken.

 

1. Wees op tijd of zelfs iets eerder aanwezig

 

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het kan echt het verschil maken tussen een goede start of een gejaagd gevoel: zorg dat je op tijd, of liefst nog iets eerder, aanwezig bent. Dat betekent overigens niet dat je structureel eerder hoeft te beginnen met je dienst. Gebruik de reservetijd om even te acclimatiseren, zodat je een rustige start kunt maken. Als de rest van het team ook al aanwezig is, kun je op een ontspannen manier even bijpraten voor je dienst.

 

2. Bewaak je grenzen

 

De zorg is mensenwerk, en persoonlijke betrokkenheid is tot op zekere hoogte logisch. Houd echter wel in de gaten dat je geen zaken naar je toetrekt waar je niets aan kunt veranderen. Een goede stelregel is het onderscheid maken tussen betrokkenheid en invloed. Accepteer dat je niet alle omstandigheden kunt beïnvloeden, ook al ben je nog zo betrokken. Op die manier doe je je uiterste best, binnen de mogelijkheden die er zijn.

 

3. Maak goede afspraken over administratieve werkzaamheden

 

Bij veel functies in de zorg komen ook administratieve taken kijken. Het kan handig zijn om in overleg met je collega’s vaste momenten te kiezen om het een en ander bij te werken. Loopt het een keertje anders, dan is dat zo, maar het geeft je wel vaker de ruimte om dit noodzakelijke werk zonder een gejaagd gevoel goed uit te voeren.

 

4. Maak ruimte vrij voor evaluatie

 

Reflecteer na afloop van je dienst even op het verloop. Het kan prettig zijn om even na te praten met een collega, of voor jezelf even wat zaken op een rijtje te zetten. Wat ging er goed en wat kan in het vervolg nog beter? Noteer ook vooral algemene aandachts- en verbeterpunten, zodat je deze kunt bespreken tijdens een teamoverleg. Het is daarna makkelijker om de werkdag los te laten.

 

5. Trek op tijd aan de bel

 

Merk je dat je ondanks deze tips achter de feiten aan blijft lopen? Wacht niet tot de stress je boven het hoofd groeit. Trek op tijd aan de bel bij een teamleider, of peil in het team of anderen met dezelfde problemen kampen. Door bijtijds structurele problemen bij jezelf of in het team te signaleren, voorkom je dat je zelf ernstige klachten ontwikkelt en kan er wellicht iets aan worden gedaan.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Dit is het grootste ziekenhuis ter wereld met 10.000 bedden!


Dit is het meest luxueuze privé ziekenhuis voor vrouwen en kinderen

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book