16 mei 2019 3 minuten

Tien gewoontes van een echte verpleegkundige

We hebben allemaal onze eigen gewoontes. Bij de meeste handelingen staan we helemaal niet meer stil. Maar wist je dat de meeste verpleegkundigen allemaal dezelfde (toch wel een beetje gekke) gewoontes hebben? Kijk maar, en tel hoeveel van de tien onderstaande verpleegkundige gewoontes je bij jezelf herkent.

 

#1: aderchecker

Je kijkt automatisch naar de aderen van de personen om je heen. Zeker als je eventjes niets te doen hebt, bijvoorbeeld in de rij bij de kassa.

 

#2: poeppraat

Praten over ontlasting is voor jou geen probleem. Je familie ontneemt het misschien de eetlust, maar jij kan rustig over vieze taferelen praten tijdens het eten.

 

#3: handen wassen

Waar de meeste mensen hun handen wassen na het toiletbezoek, doe jij dit ook van tevoren. Je weet maar nooit wat er nog van de laatste patiënt aan je handen kleeft!

 

#4: sterke blaas

Een superkracht? Welnee, het is gewoon pure oefening. Tijdens je werk is er geen tijd voor een toiletbezoek. Alleen in de pauze heb je even een moment voor jezelf. Daardoor kun je urenlang je plas ophouden. Ook een handige skill tijdens roadtrips en muziekfestivals.

 

#5: op de deur kloppen

Voordat je een kamer binnengaat, klop je even op de deur. Soms betrap je jezelf erop dat je ook thuis eerst eventjes klopt. Ook als je weet dat er niemand in de kamer is.

 

#6: aandoeningen spotten

Als je over straat loopt, raad je in je hoofd (of hardop?) de aandoeningen van voorbijgangers. Een leuk tijdverdrijf. Check je ook bij de betreffende voorbijganger of je gelijk hebt?

 

#7: er is iemand gevallen!

Zodra je herrie of gerommel hoort, is je eerste gedachte: ‘er is iemand gevallen!’ Je bent al halverwege de trap voordat je beseft dat je huisgenoot net boodschappen heeft gedaan en niet zo handig is.

 

#8: spoedeisende cadeaus

Door alle drukte op het werk vergeet je elke feestdag weer de cadeaus in te pakken. Op het laatste moment gebruik je de eerste hulp maar als inpakkamer. Het is tenslotte een noodgeval.

 

#9: koffie!

Het zwarte goedje stroomt door je aderen. Door alle wisselende diensten is de koffieautomaat je beste vriend geworden. ‘s Ochtends vroeg, ‘s avonds laat of midden in de nacht, je lust altijd wel een lekker bakje koffie.

 

#10: vaktermen

Al je vrienden weten dat je verpleegkundige bent. Dus vragen ze je altijd om advies. Je uitleg bevat (vanzelfsprekend) veel medische termen. Na je uitgebreide voordracht staren ze je altijd glazig aan. Of je het nog een keertje kan uitleggen, maar dan in gewone mensentaal?

Deze tien gewoontes herken je misschien wel bij jezelf of bij collega’s. Het zegt natuurlijk niets over je vaardigheden als verpleegkundige. Maar het is wel leuk om je collega’s te wijzen op hun onbewuste handelingen. Wedden dat ze daar nooit bij hebben stilgestaan?

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Virtual Reality helpt tegen psychische klachten IC-patiënten


Verpleegkundigen van SEH en ambulance wisselen van werkplek

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book