18 april 2018

Sterfgevallen in de operatiekamer verlagen door het gebruik van communicatietechnieken uit de luchtvaart

Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat het ziekenhuizen niet is gelukt om het aantal vermijdbare sterfgevallen terug te dringen ten opzichte van het jaar daarvoor.

 

Alhoewel ziekenhuizen verschillende checklists en protocollen gebruiken om gedrag te standaardiseren, is er volgens docent Albert van Eerten nog veel mogelijk om operaties en andere medische ingrepen nog beter te laten verlopen. De CRM (Crew resource management) methode moet zorgprofessionals hierbij gaan helpen.

 

Communicatietechniek uit de luchtvaart

De CRM-methode wordt al sinds de jaren 80 gebruikt en is oorspronkelijk bedacht door NASA. De methode is bedoeld om piloten open en gestructureerd te leren samenwerken. Het ontvangen en geven van kritiek is hier erg belangrijk in. Niet alleen de luchtvaartindustrie maar ook andere hoogrisico-sectoren zoals de gezondheidszorg zagen de voordelen en daardoor heeft de methode snel populariteit gewonnen.

 

Verschillende ziekenhuizen in Nederland houden zich al actief bezig met het uitvoeren van de CRM-methode op de spoedeisende hulp en operatiekamers. Als het aan Van Eerten ligt, wordt de CRM-methode in de nabije toekomst een vast onderdeel van opleidingen van alle zorgprofessionals.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Hoe ga je om met laaggeletterde patiënten?


Wat doet een hoofd O.K.? Maik Koster (oud hoofd O.K.) vertelt

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book