19 september 2019 3 minuten

Steeds meer ‘avocado-slachtoffers’ naar de Spoedeisende Hulp

Eet jij ook zo graag avocados’ 🥑? Pas dan maar op, want ze zijn namelijk gevaarlijker dan je denkt 😉. Geen zorgen, je kunt ze wat ons betreft rustig blijven eten. Kijk alleen wel een beetje uit wanneer je er eentje van zijn pit wilt ontdoen. Volgens een Amerikaans onderzoek gaat het daar duidelijk fout.

 

50.000 slachtoffers in de VS

 

In Amerika raakten tussen 1998 en 2017 ruim vijftigduizend mensen dusdanig gewond door het ontpitten van een avocado, dat zij zich hebben moeten melden bij de spoedeisende hulp. 

In het onderzoek is af te lezen dat het aantal Amerikaanse ‘avocado-slachtoffers’ sinds 2013 flink is toegenomen. Ruim 80% van hen was vrouw. In Nederland zijn er geen exacte aantallen bekend. 

 

Wat voor verwondingen liepen ze op? Diepe snijwonden en in ergere gevallen zelfs doorgesneden pezen. Veel van deze slachtoffer ontpitten de avocado niet op de meest veilige manier. Ze gebruiken een mes om de grote pit eruit te wippen in plaats van een lepel. 

 

SEH als afspiegeling van maatschappij

 

De spoedeisende hulp is in dit opzicht eigenlijk een soort afspiegeling van de samenleving, zegt SEH-art Barten van het VieCuri medisch centrum in een interview met LINDA.nl. “Je ziet bijvoorbeeld welke drugs er populair zijn, maar bijvoorbeeld ook dat mensen steeds vaker op een e-bike rijden. De avocado lijkt in Nederland vooral slachtoffers te maken in de leeftijdscategorie twintig tot vijftig jaar”, zegt de arts. “Onder die groep is de avocado dus duidelijk populair.”

 

Zie jij als zorgprofessional ook wel eens bepaalde maatschappelijke trends terug op jouw afdeling?

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Dit zijn de 5 best gelezen artikelen van het jaar 2018


LVO: “Maak van operatieassistent en anesthesiemedewerker beschermde beroepen!”

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book