24 september 2018

Sponzige nanodeeltjes gaan reuma te lijf

Ongeveer 1 procent van de bevolking lijdt aan reumatoïde artritis: een chronische ontsteking van de gewrichten. Bij deze auto-immuunziekte gaat het lichaam als het ware constant indringers te lijf die er niet zijn, met nare gevolgen voor de patiënt. Langzaam verdwijnt het kraakbeen in de gewrichten, waardoor iemand op lange termijn niet meer kan lopen en in een rolstoel belandt.

 

Nieuwe ontwikkeling

De ziekte wordt nu behandeld met medicijnen, maar die hebben vaak flinke bijwerkingen. Er zijn echter ontwikkelingen gaande: over een paar jaar is reumatoïde artritis wellicht te behandelen door speciaal geprepareerde sponzige nanodeeltjes te injecteren, ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers. Nanodeeltjes zijn kleine deeltjes van een stof, ter grootte van 1 tot 100 nanometer (één nanometer is een miljoenste millimeter!). Deze kleine deeltjes hebben bijzondere eigenschappen die kunnen verschillen van ‘normale’ materialen. In dit geval zuigen die nanodeeltjes in de gewrichten de ontstekingseiwitten op die voor de chronische ontsteking zorgen. Bij muizen hebben de deeltjes al effect.

 

Slimme nanodeeltjes

De nanodeeltjes zitten ontzettend slim in elkaar. Ze hebben een sponsachtige structuur en zijn gecoat met een stof die ontstekingseiwitten aantrekt en zo de symptomen van de ziekte onderdrukken. De kern bestaat uit een bioafbreekbaar polymeer, dat vervolgens is voorzien van het celmembraam van witte bloedcellen uit het menselijk lichaam. Vergelijkbaar met witte bloedcellen, ruimen de nanodeeltjes zo de ontstekingseiwitten op uit het lichaam. En door het grote oppervlakte, zelfs nog meer dan onze eigen witte bloedcellen.

 

Injectie

Het idee is dat de nanodeeltjes worden geïnjecteerd in de bloedbaan, waarna ze ook in de gewrichten terechtkomen. Hier blijven de ontstekingseiwitten aan de nanodeeltjes plakken. Als het deeltje ‘vol’ zit, valt hij als het ware uit elkaar en wordt opgenomen door het lichaam. Zoals al eerder gezegd zijn de testen op muizen positief gebleken en de volgende stap is dan ook het testen op andere dieren en daarna op de eerste mensen. Voordat deze techniek toepasbaar is op mensen, zijn we zeker een paar jaar verder. Maar het begin is gemaakt!

 

Bron

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Hoe ga je als zorgprofessional om met faalangst?


Kinderverpleegkundige Judith: Ik had inmiddels vijftien jaar in de file gestaan. Daar had ik geen behoefte meer aan

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book