14 augustus 2018 1 minuut

Slimme pleister voor chronische wonden

Chronische huidwonden zijn een taai probleem in de zorg. Het risico daarbij is namelijk dat je al snel te veel medicijnen toedient. Om dat probleem te verhelpen hebben Amerikaanse onderzoekers een slimme pleister ontwikkeld die aan de hand van pH en temperatuur de genezing in de gaten houdt en een gepaste hoeveelheid medicijn afgeeft.

 

 

Moderne technieken

De pleister, gemaakt van flexibel materiaal, is maar drie millimeter dik en kan na gebruik gewoon de prullenbak in. Toch zit het kleine ding vol snufjes. Hij bevat kleine sensoren voor het meten van verschillende grootheden, zoals de pH-waarde (zuurgraad), temperatuur en zuurstofgehalte. Aan de pleister zit een microprocessor vast die de data van de sensoren uitleest. Vervolgens geeft hij een bepaalde hoeveelheid medicijn af. Hoe dat kan? Een minuscuul verwarmingselement verhit lokaal hydrogel, waardoor het geneesmiddel vrij komt.

 

Minder bijwerkingen

Het voordeel van deze pleister is dat medicijnen alleen lokaal worden toegediend, waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen. De nieuwe pleister herkent daarnaast in een vroeg stadium als een wond verslechterd, zodat meteen kan worden ingegrepen. Hij verzamelt gegevens en kan deze desgewenst doorseinen naar de zorgverleners.

 

Bron

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Voor 1 maand in Zürich 🇨🇭 werken? Dat is sinds vandaag mogelijk bij Interchange


Steeds meer sportverenigingen verbannen sigaret

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book