30 januari 2020 3 minuten

Overheidsadvies: Vertrouw gezondheidsapps niet blind

Het bijhouden van je aantal stappen dat je zet, het meten van je slaapritme… Ze zijn voor velen niet meer uit het dagelijks leven weg te denken: apps en wearables (fitnesshorloges) die gezondheidsmetingen doen.

“Vertrouw niet blind op deze gezondheidsapps”, zegt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid in een advies op verzoek van minister Bruins. Ook de overheid dient kritisch te zijn en niet zomaar zulke producten aan te prijzen.    

 

Neveneffecten van e-health

 

Want toepassingen van technologie om de gezondheid te ondersteunen (e-health), brengen ook ‘ongewenste neveneffecten’ met zich mee. Ten eerste merken de onderzoekers op dat lang niet alle aangeboden producten van goede kwaliteit zijn. Als gebruikers daardoor ten onrechte gerust worden gesteld, kan dat tot gezondheidsschade leiden. 

 

Ongerustheid aanwakkeren

 

Bij gebruik van gezondheidsapps en wearables die wél betrouwbaar zijn, kunnen de uitslagen juist ongerustheid aanwakkeren. Dan gaan gezonde mensen onnodig naar de dokter en lopen de zorgkosten op.

Verder zijn de taal (vaak Engels) en het taalgebruik (medische termen) van de apps en horloges meestal niet toegesneden op mensen met lage digitale vaardigheden of een niet-Westerse achtergrond. Zo kunnen gezondheidsverschillen tussen gebruikers en niet-gebruikers groeien.

Maartje Schermer, voorzitter van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, vindt – ondanks de nadelen – een verbod op aantoonbaar slechte apps geen optie in onze vrije maatschappij. Hooguit regulering, bijvoorbeeld via een keurmerk, zou kunnen.  

 

Toegankelijkheid

In Europa komen er strengere normen waaraan apps dienen te voldoen vanaf mei 2020.

Schermer is ook hoogleraar filosofie van de geneeskunde aan het Erasmus MC. Zij bepleit: ,”Drie dingen zijn belangrijk bij de ontwikkeling van goede apps en wearables: borging van de kwaliteit van zorg, toegankelijkheid en zinvol gebruik. Welk product heeft de gebruiker iets aan en levert de overheid minder zorgkosten op?”

Minister Bruins: “Gezondheidsapps kunnen tijd besparen voor zowel arts als patiënt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op de nieuwe technologie. Zo dient er bijvoorbeeld verplicht bewijs geleverd te worden door de ontwikkelaar dat de app betrouwbaar is.”

 

Bron: de Gelderlander

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Melissa verhuisde voor de liefde naar België. Dan is het natuurlijk fijner als dichterbij huis werkt. Zo switchte zij via Interchange van baan.


15x feedback geven aan collega’s

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book