17 mei 2019 5 minuten

Operatieassistent Erica: “Dit was hét moment om te gaan ZZP’en.”

De carrière-richting die je op jonge leeftijd kiest, komt niet altijd overeen met wat je uiteindelijk gaat doen. Dat geldt ook voor operatieassistent Erica, die haar carrière begon als dierenartsassistent. Voor haar bleef het niet alleen bij een carrièreswitch naar operatieassistent in de humane zorg: ze ruilde op ten duur ook haar vaste aanstelling in voor het bestaan als zelfstandige zorgprofessional – via Interchange. Wij spraken Erica over deze veranderingen in haar leven en haar beweegredenen.

 

 

De carrièreswitch

 

Operatieassistent Erica heeft niet altijd in de humane zorg gewerkt. Ze is namelijk haar carrière begonnen als dierenartsassistent. Erica vertelt: “Ik liep eerst stage bij een dierenarts en heb er daarna een jaar gewerkt.” Al gauw kwam Erica erachter dat ze toch wel een sterke voorkeur had voor bepaalde werkzaamheden. “Dierenartsassistent is een heel gevarieerd beroep. Zo zit je het ene moment achter de balie telefoontjes af te handelen. Even later ben je de dierenarts aan het assisteren op de operatiekamer (OK). De variatie maakt het ook een leuk beroep. Toch merkte ik dat ik het OK-werk leuker vond.”

Haar voorliefde voor de OK was zo groot, dat ze het liefst alleen nog maar op een operatiekamer stond. “Ik ben me toen verder gaan oriënteren, op zoek naar banen waar je meer op de OK werkt. Zo ben ik eigenlijk in de humane zorg terecht gekomen, als operatieassistent.”

De switch van de dieren naar humane zorg viel gelukkig wel mee: “Qua anatomie zit het verschil vooral aan de buitenkant: honden en katten lopen op vier pootjes. Maar de organen komen in grote lijnen overeen… ;-)”.

 

Van vast naar zelfstandig

 

In 2003 begon Erica haar opleiding tot operatieassistent in het Erasmus MC. Daarna heeft ze een poos bij het Meander Medisch Centrum gewerkt, waar ze bevriend raakte met zzp’er Ikram, ook operatieassistent: “Ikram werkte naast haar vaste baan bij Meander ook als zzp’er bij andere zorginstellingen. Interchange hielp haar bij het vinden van nieuwe opdrachten en deed haar administratie. Zij was eigenlijk altijd tevreden over Interchange. Zodoende ben ik zelf met Interchange in contact gekomen om de mogelijkheden te bespreken om zelfstandig aan de slag te gaan.”

Sinds februari jl. is ook Erica een zelfstandige in de zorg. Ze heeft nu als zzp’er een vaste opdracht bij het St. Antonius voor drie dagen in de week. Daarnaast doet ze af en toe een losse opdracht op haar vrije dagen. En het bevalt haar goed: “Dit is heel erg vernieuwend na 11 jaar op dezelfde plek gewerkt te hebben, waar vaak dezelfde soort operaties worden uitgevoerd met dezelfde instrumenten en technieken. Ik vind het vooral leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en verschillende operatietechnieken te zien.”

 

 

“Dit was het moment om te gaan ZZP’en”

 

Je kunt via Interchange in de zorg werken als detacheerder, uitzendkracht, zzp’er of in vast dienstverband. Toch heeft Erica bewust gekozen voor het zelfstandig ondernemen: “Een detacheerder kan bijvoorbeeld ook regelmatig van werkplek wisselen, maar hij heeft dan nog steeds te maken met het CAO voor ziekenhuizen en de daarbij horende aantal vakantiedagen. Als zzp’er heb je daar meer vrijheid in. Als ik besluit om 2 maanden niet te werken, dan werk ik gewoon twee maanden niet.”

Om eerder als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, zat er niet in voor Erica: “Omdat ik alleenstaande moeder was, wilde ik een vast dienstverband bij een ziekenhuis in de buurt. Op deze manier had ik toch een bepaalde stabiliteit en kon ik er voor mijn kinderen zijn. Maar nu in de privésfeer de boel is gestabiliseerd, lagen de mogelijkheden om te gaan zzp’en open. Dit was het juiste moment.”

 

 

Waarom ZZP’en via Interchange?

 

Als zelfstandig ondernemer moet je vaak zelf (administratieve) zaken regelen. Dat houdt zorgprofessionals vaak tegen om de stap te wagen. Erica koos daarom om zich te laten ontzorgen door Interchange, want dat scheelt haar veel geregel.

 

✅ Geen acquisitie

 

“Ik hoef zelf geen acquisitie te doen, want Interchange heeft een netwerk aan ziekenhuizen. Zij komen naar mij toe met mogelijke opdrachten. Dan bekijk ik of de opdracht bij mij past: hoe ver is het rijden, zijn ze gespecialiseerd in operaties die ik leuk vind. Zo wil ik bijvoorbeeld geen orthopedie doen. Wanneer een opdracht mij wat lijkt, stellen zij mij voor bij dat ziekenhuis.”

 

✅ Geen papierwinkel

 

“Wanneer je bij een ziekenhuis op gesprek bent geweest en beide partijen gaan akkoord met een samenwerking, dan stuurt Interchange hen alle benodigde papieren. Zoals een kopie van je diploma, een overzicht van je vaccinaties en andere persoonsgegevens en formulieren.”

 

✅ Geen facturen sturen

 

“Verder laat ik urenbriefjes opmaken, soms gaat dat digitaal. Interchange maakt dan de facturen op en stuurt ze naar het desbetreffende ziekenhuis. Ik hoef zelfs dus niet de uren uit te werken in facturen en de facturen te sturen.”

 

✅ Geen kosten

 

“Tot slot kost het mij niets! Eventuele kosten worden doorberekend aan het ziekenhuis, dus die betalen de bemiddelingskosten. Ik hoef dus niets te betalen én mijn leven wordt er aangenamer door – waarom zou je het niet doen?”

 

Klik met Interchange

 

Naast dat het fijn is dat Interchange werk uit de handen van Erica neemt, heeft ze ook een goede klik met de mensen van Interchange: “Ze zijn vriendelijk en werken hard voor je. Mijn contactpersoon is Richard van Baarlen en het contact is heel laagdrempelig – ook als je al geplaatst bent. We bespreken eigenlijk alles over WhatsApp, maar als er iets acuuts geregeld moet worden, kun je ook even bellen. Helemaal fijn is dat ze ook in het weekend goed bereikbaar zijn – handig wanneer je met zorgprofessionals werkt!”

Daarnaast organiseert Interchange regelmatig events voor alle zorgprofessionals die aangesloten zijn bij Interchange. “Ik ben bijvoorbeeld met Ikram mee geweest naar de Interchange kerstborrel. Het was heel leuk om iedereen van Interchange eens te ontmoeten, maar ook om andere detacheerders en zzp’ers te zien – ook veel oude bekenden uit het vak tegengekomen.”

 

 

Heeft de ervaring van Erica je nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden om je als zzp’er aan te sluiten bij Interchange? Bekijk onze zzp-pagina: https://inter-change.nl/zzpen-in-de-zorg/.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Sponzige nanodeeltjes gaan reuma te lijf


De nieuwe traumahelikopter van het Erasmus MC

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book