11 juni 2019 4 minuten

Operatieassistent Dian volgde ons Graduate Program

*Disclaimer foto: dit is niet Dian.

 

Als je klaar bent met je opleiding kun je als zorgprofessional een aantal dingen doen. De meesten kiezen ervoor om in hun opleidingsziekenhuis te blijven werken om daar eerst ervaring op te doen. Operatieassistent Dian pakte het anders aan, want zij is na haar opleiding bij een ander ziekenhuis aan de slag gegaan. Maar hoe heeft ze dit aangepakt? Zij liet zich door Interchange bijstaan en volgde het Graduate Program.

 

We spraken operatieassistent Dian en onze consultant Sander over dit speciale graduate program van Interchange.

 

Het Graduate Program

 

Eerst een paar jaar werkervaring opdoen in je opleidingsziekenhuis, is een logische stap. Maar wist je dat je ook in verschillende ziekenhuizen kunt werken? Interchange biedt zorgprofessionals die bijna of net zijn afgestudeerd een speciaal programma.


Interchange heeft een traject samengesteld van maximaal twee jaar, met als doel om het beste in de deelnemers naar boven te halen. Iedere deelnemer doorloopt een persoonlijk ontwikkelplan en op basis daarvan worden passende zorginstellingen uitgekozen waar ze een paar maanden aan de slag kunnen.

 

Kijkje nemen bij andere ziekenhuizen

 

Jezelf ontwikkelen én tegelijk in de keukens kijken van verschillende ziekenhuizen. Dat sprak operatieassistent Dian juist erg aan. Zij vertelt: “Ik kon wel in mijn opleidingsziekenhuis blijven werken, maar ik dacht: ‘Hoe langer ik in hetzelfde ziekenhuis blijf, hoe moeilijker het wordt om op den duur weg te gaan en ergens anders ervaring op te doen.’ Ik wilde eerst kijken hoe het er in andere ziekenhuizen aan toe ging.”

 

Sinds eind augustus heeft Dian haar diploma. Haar klasgenoten zijn na hun opleiding veelal in vaste dienst gegaan. De meeste van hen vonden haar keuze om eerst een graduate program te volgen bijzonder. Dian: “Veel van hen vinden het een eng idee om geen vastigheid te hebben. Maar de afwisseling sprak mij juist aan en ik wilde gewoon kijken of het programma wat voor mij was. Met de huidige personeelstekorten in de zorg kan ik altijd nog makkelijk ergens in vaste dienst.”

 

Begeleiding vanuit Interchange

 

Het ontwikkelplan wordt samen met een begeleider vanuit Interchange opgesteld. Om er voor te zorgen dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen, krijgen ze een vaste begeleider vanuit Interchange toegewezen.

 

Onze consultant Sander is bijvoorbeeld de begeleider van Dian. Hij vertelt: “Als haar begeleider ben ik altijd bereikbaar, ook ‘s avonds of in het weekend. Er komt veel op je af als je net je diploma op zak hebt. Dan is wat extra hulp altijd welkom.”

 

Dian: “Toen ik voor mijn eerste opdracht in het Rode Kruisziekenhuis een gesprek had, kon ik er voor kiezen om Sander mee te nemen. Ik heb het gesprek uiteindelijk alleen gevoerd, maar de optie was er wel. Je wordt begeleid en gesteund, omdat je starter bent op de arbeidsmarkt. Als ik even hulp nodig had, kon ik altijd bellen.”

 

Andere voordelen van het programma

 

Naast de persoonlijke begeleiding en de mogelijkheid om in verschillende ziekenhuizen ervaring op te doen, zitten er natuurlijk nog meer voordelen aan het graduate program. Sander: “Natuurlijk krijg je een passend salaris en is het mogelijk een leaseauto aan te vragen of reiskostenvergoeding te ontvangen. Daarnaast kun je ook nascholing volgen, zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de zorgsector.


Uitkomst van het programmaHet ontwikkelplan omvat een traject van maximaal twee jaar. Na dit traject heb je in ieder geval veelzijdige ziekenhuiservaring in the pocket!

 

We begrijpen ook dat twee jaar een lange periode is. Zo was Dian nog maar een paar maanden met het Graduate Program bezig, toen ze de kans kreeg om bij haar ideale ziekenhuis vast in dienst te gaan: “Het ziekenhuis waar ik nu ga werken, is vlakbij mijn huis en had lang geen vacatures openstaan. Toen er ineens plek vrijkwam, heb ik mijn kans gepakt. Ik start daar binnenkort met een vaste aanstelling.”

 

Sander: “Die twee jaar is ook eigenlijk een indicatie. Wij bieden twee jaar begeleiding, maar mocht er eerder wat anders op je pad komen, dan zit je niet aan het programma vast! Daarmee is het Graduate Program ook heel geschikt voor (net) afgestudeerden ‘in between jobs’.”

 

Ben je na het lezen van Dian haar ervaring ook nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van ons Graduate Program? Lees hier meer: https://inter-change.nl/graduate-program/

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


5 cowboyverhalen uit de koffiekamer over ZZP’en in de zorg


Tessa: “Binnen een week was ik weer aan de slag als hoofd O.K.”

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book