26 april 2019 5 minuten

Operatieassistent Anita over de 5 vooroordelen over detacheren

Na altijd in vast dienstverband te hebben gewerkt – onder andere 10 jaar in OLVG West en bijna 1,5 jaar in Alkmaar – heeft operatieassistent Anita besloten om via Interchange te gaan detacheren. Anita vertelt: “Ik was altijd wel geïnteresseerd in het detacheren en nu heb ik die stap eindelijk gemaakt. Het Spaarne Gasthuis is het eerste ziekenhuis waar ik op dit moment als detacheerder geplaatst ben en het bevalt goed!”.

Maar de beslissing maakte ze niet over één nacht ijs, want ze kreeg wel even last van koudwatervrees door de verhalen over detacheren die de ronde doen.

 

Nieuwsgierig naar hoe het ergens anders werkt

 

Al gedurende haar vaste dienstverbanden zag Anita de detacheerders komen en gaan. “Ik heb er in al die jaren natuurlijk genoeg voorbij zien komen op de OK. Ik was altijd wel geïnteresseerd en vroeg dan in welke ziekenhuizen ze gewerkt hadden en hoe het er daar dan aan toe ging. Ik was altijd al nieuwsgierig naar hoe het ergens anders werkt.”

Door de overstap van OLVG West naar Alkmaar werd Anita’s nieuwsgierigheid extra aangewakkerd: “Ik wilde meer: méér zien, méér weten! Zodoende heb ik de stap gewaagd en ben ik mij online gaan oriënteren en gaan inschrijven bij een aantal bureaus.”

 

De vooroordelen over detacheren

 

Nog vóór Anita definitief geplaatst was, besprak ze de keuze ook met collega’s. Een aantal hadden er een sterke mening over, waardoor Anita zelfs nog even koudwatervrees kreeg. “Ik begon toch nog te twijfelen: ‘Moet ik het wel doen, dat detacheren. Het vertrouwde en bekende opgeven voor het onbekende en onzekere.’ Ik werd een beetje bang gemaakt.”

“Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt: ik ga toch detacheren. En daar ben ik achteraf gezien alleen maar heel blij mee. Mijn ervaring met detacheren is tot dusver heel positief!”

 

Vooroordeel 1: Als detacheerder moet je elke dag ergens anders heen

 

“Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat je als detacheerder overal heen moet rijden. Dan zeiden oud-collega’s: ‘Oh nee dat lijkt mij niks, dat detacheren. Dan moet je elke dag naar een ander ziekenhuis!’ Maar dat is niet zo, althans dat hoeft zo niet te zijn!”

“Je wordt voor een periode van minimaal 3 maanden in hetzelfde ziekenhuis ingezet. En in mijn geval is het zelfs zo – omdat het zo goed klikt tussen het ziekenhuis en mij – dat ze mij graag tot in elk geval december van dit jaar willen houden. Dus dat kan ook nog!”.

 

Vooroordeel 2: Als detacheerder ben je geen onderdeel van het team

 

“Achteraf ervaar ik dit echt niet zo, zeker als je gewoon jezelf blijft en er positief in staat. In het ziekenhuis waar ik nu werk, ben ik gewoon enorm goed ontvangen. Ik maak echt onderdeel uit van het team en ik word niet weggezet als een buitenstaander. Ik hoop dat andere ziekenhuizen ook zo zijn. Maar mijn eerste ervaring is super positief!”.

 

Vooroordeel 3: Als detacheerder sta je alleen nog maar bij de laag complexe ingrepen

 

“In veel ziekenhuizen zijn tekorten en is personeel hard nodig, voor allerlei OK’s. Het is ook grotendeels je eigen houding. Je moet gewoon openstaan om contacten te leggen en je blijven inzetten als zijnde een vaste medewerker. Laten weten waar je kwaliteiten liggen zodoende het ziekenhuis waar je gedetacheerd bent hier ook gebruik van kan maken. Dan is het feitelijk niets anders dan dat je in vast dienstverband zou werken, behalve dat je weet dat het voor de minder lange termijn is, omdat je hierna weer naar een ander ziekenhuis zal gaan, tenzij…..;)”

 

Vooroordeel 4: Als detacheerder moet je maar gelijk overal inzetbaar zijn

 

“Ook als detacheerder wordt je bij een nieuwe plaatsing gewoon ingewerkt. Je moet natuurlijk wel je weg weten te vinden op het desbetreffende OK-complex en de wellicht weer andere gebruikte materialen leren kennen. Want anders – denk ik – dat je meer een last bent, dan dat je van toegevoegde waarde bent. In het begin word je daarom, in overleg, een paar keer als boventallig op een OK ingezet.”

 

Vooroordeel 5: Als detacheerder kun je niet parttime werken

 

“Voorheen was dat wel meer het geval: je moest enorm flexibel zijn, bijna altijd inzetbaar. Maar nu de tekorten zó groot zijn, is het zelfs voor parttimers mogelijk om te gaan detacheren. Ik ben een parttimer want ik heb een gezin (man en twee kinderen van 4 en 6), zelfs dan is het mogelijk en zijn de dagen waarop je wel inzetbaar bent bespreekbaar.”

 

Via Interchange aan de slag

 

Anita had zich toentertijd aangemeld bij drie bureaus, waaronder Interchange. “Interchange reageerde eigenlijk het snelst op mijn online inschrijving. Ik werd telefonisch gecontacteerd door Sander van Interchange en we waren beiden erg enthousiast. Het klikte gelijk!”.

Er volgde een persoonlijk kennismakingsgesprek op een locatie naar keuze. “Ik mocht kiezen: bij mij in de buurt of bij mij thuis. Ja, doe dan maar thuis! Dat vond ik echt super! Wat ook handig is, is dat Sander zelf anesthesiemedewerker is. Dat praat gewoon heel fijn. Hij kent de sfeer en weet hoe het er aan toe gaat op een OK. Ook in mijn periode van koudwatervrees kon ik altijd contact met hem opnemen. Hij heeft me echt geholpen om tot een goed besluit te komen!”

“Tot slot zijn de secundaire voorwaarden bij Interchange ook gunstig ten opzichte van enkele andere bureaus. Een goede pensioenregeling en zelfs een leaseauto behoort tot de opties. Verder vind ik de persoonlijke benadering en de manier van contact houden erg fijn bij Interchange. Het is allemaal lekker laagdrempelig, zelfs even een berichtje via WhatsApp voor de wat minder belangrijke dingen is mogelijk, maar bellen of persoonlijk contact blijft ook altijd tot de mogelijkheden behoren.”

 

Heeft de ervaring van Anita je nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden om te gaan detacheren via Interchange? Bekijk onze vacaturepagina of neem vrijblijvend contact ons op!

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Onderzoek Nivel: huisartsen werken gemiddeld 59 uur per week


Virtual Reality-spel als therapie tegen pijn

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book