6 november 2018

Nieuwe methode EMC/LUMC zorgt voor meer geschikte donororganen na overlijden

Artsen van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) noemen het zelf “De ‘rise of the machines’ in de wereld van orgaantransplantaties”. Ze gebruiken namelijk sinds kort een nieuw apparaat om donororganen, van donoren die gestorven zijn na een circulatiestilstand, te testen op bruikbaarheid. Deze tests worden uitgevoerd in de operatiekamer.

 

Extra donororganen

De verwachtingen van de artsen is dat deze nieuwe werkwijze jaarlijks ongeveer 30 extra donorlevers en alvleesklieren kan opleveren. Daarmee draagt het bij aan het enorme tekort aan donororganen in Nederland. In oktober werd de eerste lever, die met de nieuwe techniek beschikbaar kwam, in het Erasmus MC met succes getransplanteerd.

 

Deze nieuwe methode genaamd Normotherme regionale perfusie, afgekort NRP, houdt in dat na het overlijden van een patiënt de donororganen worden aangesloten op een circulatiesysteem. Het systeem pompt bloed op lichaamstemperatuur door de bloedvaten in de buikholte met daarin de donororganen.

 

De eerste keer in Nederland

Hierdoor kunnen organen die tot nu toe als onbruikbaar werden bestempeld alsnog getest worden op kwaliteit om deze indien mogelijk te transplanteren. Het is de eerste keer dat deze techniek in Nederland wordt toegepast. In het Verenigd Koninkrijk bleek deze methode al succesvol. Transplantatiechirurg Volkert Huurman uit het LUMC zegt er op de website van het LUMC en EMC het volgende over:

 

“Het is fascinerend dat een orgaan dat eerst om goede redenen door alle centra werd afgekeurd voor gebruik nu uiteindelijk na een grondige test tóch het leven van een patiënt heeft gered. Het toont voor mij het grote belang aan van ontwikkeling van nieuwe orgaanperfusie technieken om organen te redden.”

Volkert Huurman

 

Afbeelding link
© Erasmus MC

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Meer verplegers uit Spanje als oplossing tekort in de zorg


Dag van de Verpleging 2020: Nurses in the lead!

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book