25 maart 2019 5 minuten

Na opleiding direct detacheren. Amir deelt zijn ervaring.

Na zijn opleiding is Amir gelijk gaan detacheren via Interchange. Sinds september is hij werkzaam als anesthesiemedewerker in het UMC in Utrecht. Een prima keuze, vindt hij zelf, want hij heeft veel vrijheid en leert enorm veel van andere zorgprofessionals die hij op zijn pad tegenkomt. Lees hier zijn hele verhaal:

 

Hoe ben je in contact gekomen met Interchange?

 

Ik zat in het derde jaar van mijn opleiding tot anesthesiemedewerker. Dat is normaal gesproken het moment dat je moet gaan nadenken over ‘later’. Dus ik ging naar de Studentendag van de NVAM. Daar had Interchange een standje waar Marleen en Maik stonden.

 

En toen heb je besloten om te gaan detacheren?

 

Ja, daar kwam ter sprake dat detacheren wel een goede optie is, omdat de markt daar nu goed voor is. De werkgever waar ik voor werkte tijdens mijn opleiding bood wel een vaste baan aan en legde uit wat de voordelen waren. Maar toen was ik al dus in gesprek met Interchange en hadden we het over de vrijheid die bij detacheren komt kijken. Dat sprak mij wel aan. Je hebt wel een contract, maar je kan makkelijk even 2 maanden weg. Sinds september ben ik aan de slag bij het UMC Utrecht.

 

Ben je van plan om in de toekomst ook in andere ziekenhuizen te gaan werken?

 

Die mogelijkheid is er zeker. Maar voor ik bij het UMC ging werken, had ik nog geen ervaring met academisch ziekenhuizen. Er is toch wel een groot verschil tussen academische en algemene ziekenhuizen. Als ik toch weer wat kleiner wil, kan ik makkelijk van ziekenhuis wisselen omdat ik detacheer.

 

Wat is voor jou het grootste verschil tussen een perifeer/algemeen ziekenhuis en een academisch ziekenhuis?

 

In een perifeer ziekenhuis had ik als anesthesiemedewerker meer uitvoerende taken. Ik runde daar de toko. Natuurlijk werkte je wel samen met een anesthesioloog, maar ik voerde zelf ook veel handelingen uit.

 

Bij een academisch ziekenhuis is het drukker op de OK. Er is sowieso bijna altijd een anesthesioloog in opleiding (aios anesthesie) aanwezig die de meeste handelingen zelf wilt uitvoeren. Daarnaast is de kans dat er een anesthesiemedewerker in opleiding ook nog op de kamer is groot. Die moet ook zijn leerdoelen en competenties behalen. Ik heb meer een coördinerende taak. En ook een educatieve taak, gezien er dus veel ‘studenten’ rondlopen in een academisch ziekenhuis. Dat vind ik wel een grappig en ook uitdagend aspect.

 

Dus detacheren was een goede keuze?

 

Ja, tot nu toe wel. Om eerlijk te zijn was ik in het begin wel bang geweest dat ik een verkeerde beslissing had genomen om gelijk na de opleiding te gaan detacheren. Maar aan de andere kant dacht ik bij mezelf: ik kan wel voor altijd in een perifeer ziekenhuis blijven, alleen de type zorg blijft daar altijd een beetje hetzelfde. Er zijn minder persoonlijke en anesthesiologische  doorgroeimogelijkheden in vergelijking tot een academisch (trauma) centrum. Je kunt 10 jaar in een algemeen ziekenhuis werken, maar bij sollicitaties wordt er toch vaak gevraagd of je academische ervaring hebt.

 

Door te detacheren zie je meer en zie je ook verschillende mensen aan het werk. Je ziet hoe verschillende zorgprofessionals bepaalde handelingen op verschillende manieren uitvoeren. Dan kan je voor jezelf een weloverwogen beslissing nemen welke manier voor jou het beste werkt. Je ziet ook gelijk andere specialismen. In mijn opleiding ziekenhuis was bijvoorbeeld geen neurochirurgie (hersenen) en of cardiochirgie aanwezig en dat wilde ik altijd gezien hebben. Detacheren kan daarom ook wel meer van je vragen. Het is niet perse zwaar, maar je moet er wel voor openstaan om nieuwe dingen te blijven leren. Dat maakt je wel een ‘all-rounder’.

 

En aan de slag als zelfstandig ondernemer in de zorg?

 

Weet je, ik vond het te vroeg om direct na mijn opleiding aan de slag te gaan als zzp’er. Iedereen gaat er vanuit dat je als zelfstandig ondernemer alles al weet. Het vraagt veel zelfvertrouwen en kennis om als zzp’er aan de slag te gaan. Dus detacheren is voor mij een logische eerste stap. Ik weet nog niet precies wat ik wil, misschien blijf ik voor altijd detacheren, kan ook. Maar het zou zeker in de toekomst een optie kunnen zijn. Zzp’en verdient wel meer.

 

Hoe bevalt de samenwerking met Interchange?

 

Ja, goed! Iedereen krijgt een eigen contactpersoon toegewezen. Bij mij is dat Marleen en ik heb vanaf het begin vertrouwen in haar gehad dat zij dingen voor mij kan regelen. En Marleen is natuurlijk ook anesthesiemedewerker geweest. Dat maakt het wel makkelijker in de communicatie. Als iemand geen ervaring met anesthesie heeft, dan wordt het zo’n afstandelijk verhaal. Je weet het misschien wel, maar je voelt het niet omdat je het zelf nooit hebt meegemaakt. Iemand die dat wel aanvoelt, kan je makkelijker helpen.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland


Ben jij een notificatie junk? Hier een aantal tips voor een uitgerust brein

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book