10 april 2018 6 minuten

Met spoed naar de KwikFit – Dagboek van Hannani

Rubriek
Dagboek van ambulance/SEH verpleegkundige Hannani’

Als ambulance/SEH verpleegkundige maak je op een dag veel mee. Persoonlijk kan ik die verhalen makkelijk weer vergeten, daarom past dit werk ook zo goed bij me. Daar in tegen maak je vaak leuke dingen mee, die je eigenlijk niet wilt vergeten. Speciale situaties, versprekingen, lachwekkende momenten schrijf ik zoveel mogelijk op in een boekje. Wanneer ik die verhalen terug lees, zit ik weer helemaal in het moment toen het plaatsvond.

 

Hoe komen we hier veilig naar beneden?

We kregen op een dag een keer een melding binnen die heel vaag was. De meldkamer wist niet precies wat er speelde omdat de persoon aan de andere kant van de lijn vermoedelijk Pools praatte. Het enige dat we wisten, is dat er iemand niet goed geworden was. En daar moesten we het eigenlijk mee doen.

 

Toen we op het industrieterrein aankwamen, waar de woning zich bevond, kreeg ik een voorgevoel dat het wel eens foute boel kon zijn. We liepen een hele steile trap omhoog en daar lag de man. In een hele krappe slaapkamer. Ik startte de reanimatie en liet direct een 2e ambulance aanroepen. Normaal is het in dat soort gevallen altijd standaard dat er een 2e auto ingeschakeld wordt. De meldkamer kon van te voren echter niet goed inschatten wat er aan de hand was.

 

“Ga jij even mee in dat bakkie?”

Ik was al aan het bedenken ..”Hoe komen we hier veilig naar beneden?” De trap was te steil en te gevaarlijk. Dus had ik de brandweer ingeschakeld. Toen de brandweer aankwam moest de patiënt over het bed heen door een klein raam van de 2e verdieping naar beneden gehesen worden.

 

Toen het moment daar was, zei mijn collega heel droog: “Ga jij even mee in dat bakkie?” .. ik zeg “Hoezo dan?” .. zegt hij .. “Ja jij bent gewend aan hoogte toch?” .. “Uhm nee” .. “Ja jij rijdt toch paard?”. Hij had duidelijk last van hoogtevrees en had totaal geen behoefte om van 2 hoog naar beneden gehesen te worden en daarom verzon hij een slechte smoes haha!

 

Natuurlijk moest er wel iemand mee om de patiënt in de gaten te houden. Nu heb ik helemaal geen last van hoogtevrees en vond ik het juist een ervaring om met de patiënt mee te gaan. Dus besloot ik zelf maar mee te gaan. Maar je maakt de meest aparte dingen op zo’n ‘gewone’ werkdag.

 

Met spoed naar de Kwik fit

Dit is wel een heel leuk verhaal. Die vertel ik wel vaker. Ik moest een keer met een collega met spoed naar de KwikFit toe. Daar was een man drie keer achter elkaar flauwgevallen. En hij kwam dan elke keer wel weer bij, maar na de derde keer hadden ze toch zoiets van … nou misschien moeten we toch maar eens een ambulance gaan bellen.

 

De garagedeuren stonden al open toen we aankwamen rijden dus m’n collega besloot om maar gewoon met de hele wagen naar binnen te rijden. Toen we uitstapten zat de patiënt gewoon op een stoel naast de brug volop te kletsen. Dan denk je .. goh .. hij is al wel weer aardig bijgetrokken. Maar ik snap het idee dat ze bellen. Het is natuurlijk een klant van de KwikFit .. een man op leeftijd .. en als je dan 3 keer flauwvalt, wat moet je er dan mee.

 

“Ja ik heb ook een pacemaker”

Dus die kerel zit volop te kletsen en zegt “Ja ik heb ook een pacemaker”, want ik ging natuurlijk vragen stellen. En hij zei .. ik vraag me dan af of hij het wel goed doet. Waarop mijn collega zegt: “Meneer u weet dat u voor het controleren van uw pacemaker naar het ziekenhuis moet en niet naar de KwikFit?” Haha!

 

Nou die patiënt begon te lachen. Dat grapje was gewoon precies op het goede moment. Iedereen lag in een deuk. Maar we moesten daarna wel flink aan de bak, want terwijl hij op de stoel zat te lachen, viel zijn bewustzijn weer weg. Later in het ziekenhuis heeft een pacemaker technicus wel goed naar zijn pacemaker gekeken en het probleem gelukkig vast weten te stellen.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Tien gewoontes van een echte verpleegkundige


Wat zijn de verschillen tussen werken in een algemeen en academisch ziekenhuis?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book