5 februari 2020 3 minuten

Marion op missie: operatieassistenten opleiden in Oeganda

Marion Laros werkt al ruim 30 jaar in het Groene Hart Ziekenhuis als operatieassistent Chirurgie. Voor ons is ze ook geen onbekende, want naast haar vaste baan in het GHZ werkt ze ook af en toe via Interchange in andere ziekenhuizen.

Maar nu heeft Marion wel een hele mooie missie. Ze is de komende 4 weken in Oeganda om daar in een lokaal ziekenhuis verpleegkundigen ‘op te leiden’ tot operatieassistent.

“Het natuurlijk geen volwaardige opleiding zoals je dat hier in Nederland zou krijgen, want dat is onmogelijk in 4 weken tijd. Maar ik ga ze de kneepjes van het instrumenteren bijbrengen, zodat ze de chirurg zo goed mogelijk kunnen ondersteunen tijdens operaties. In die gebieden van de wereld zijn alle beetjes mooi meegenomen.”

 

Hoe is dit project tot stand gekomen?

 

Vorig jaar was een Oegandese arts, dokter Julius Abonga, op werkbezoek bij de orthopeden in het GHZ. 

In gesprek met dokter Julius kwam Marion erachter dat hij geen operatieassistenten heeft, maar dat er wel verpleegkundigen zijn die dit willen leren. 

Voor een arts is een operatieassistent feitelijk onmisbaar, want dan kan hij veel efficiënter opereren en meer mensen helpen. Zo is het plan ontstaan om verpleegkundigen ter plekke te trainen om aan de operatietafel te instrumenteren. 

Het zal gaan om zo’n 7 á 8 verpleegkundigen die bij Marion in de leer gaan.

 

Volg haar avontuur in Oeganda

 

Een super goed idee, toch? Daarom dragen wij Marion en haar project in Oeganda een warm hart toe. 

Ben je net als ons ook benieuwd naar de avonturen van Marion? Ze zal gedurende haar verblijf in Oeganda blogs schrijven voor het GHZ, te lezen op hun website en hun Facebook-pagina

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Van professioneel danseres naar recruiter. Het verhaal van onze Eefje


Met spoed naar de KwikFit – Dagboek van Hannani

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book