30 maart 2019 5 minuten

Maak jij je smartphone wel eens schoon tijdens je dienst?

Mobiele apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zelfs op de werkvloer krijg je als zorgprofessional te maken met een tablet of smartphone waarop je de administratie moet bijhouden. Uit een poll van kennisplatform Zorgvoorbeter.nl kwam naar voren dat 77% van de verpleegkundigen en verzorgenden door de werkgever wordt verplicht om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken. Op zo’n warm smartphonescherm voelen bacteriën zich helemaal thuis.

 

Helaas heeft maar tien procent van de zorgorganisaties richtlijnen voor hygiënisch tablet- en smartphonegebruik. Uit dezelfde poll bleek dat 35% van de zorgverleners hun digitale hulpmiddel nooit reinigt. Hoog tijd dus voor enkele tips over hygiënisch smartphone- en tabletgebruik in de zorg.

 

Maak afspraken met collega’s

 

Het risico op infectie verkleint aanzienlijk wanneer alle collega’s hun tablet of smartphone goed schoon houden. Je kunt het onderwerp van hygiënisch smartphonegebruik binnen je team bespreken. Jullie bepalen dan samen wat wel en wat niet hygiënisch is. Leg dit vast, zodat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook kan het handig zijn om het telefonisch contact te beperken. Zo hoeft een collega de telefoon niet op te nemen wanneer deze een cliënt aan het helpen is. Via een beschermde communicatie-app kan een collega later, in een schone omgeving, op het bericht reageren.

 

Regelmatig schoonmaken

 

De belangrijkste tip ligt voor de hand: maak de smartphone regelmatig schoon. In ieder geval nadat je de kamer van de cliënt hebt verlaten, voordat je de telefoon weer in je broekzak steekt. Daarnaast kun je het beste, voordat je de telefoon oppakt of opneemt, je handen schoonmaken en trek eventuele handschoenen eerst uit. Aan het eind van je dienst kun je de smartphone of tablet dan nog een goede poetsbeurt geven om zeker te zijn dat je geen enkele bacterie gemist hebt. En misschien is het handig om de smartphone of tablet niet mee te nemen in een ruimte waar je extra desinfectiemaatregelen moet nemen voor je naar binnen gaat, bijvoorbeeld bij een patiënt met norovirus of MRSA.

 

Het reinigen van het beeldscherm doe je met een vooraf geïmpregneerde doek. Het beeldscherm gaat langer mee wanneer deze is afgeplakt met een beschermende folie. Ook een beschermhoesje om de telefoon is gemakkelijker te reinigen dan de telefoon zelf. Zo’n beschermhoes kun je bovendien af en toe vervangen. Dat is een stuk goedkoper voor je werkgever dan steeds een nieuwe smartphone of tablet aanschaffen.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Het UMC Utrecht werkt naar een draagbare kunstnier


Zelfde vak, beter pak: nieuwe werkkleding voor ambulancepersoneel

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book