11 maart 2019 10 minuten

LVO: “Maak van operatieassistent en anesthesiemedewerker beschermde beroepen!”

Zowel de NOS als RTV Utrecht berichtten vorige week over het schrijnende tekort op de operatiekamers in Midden-Nederland. Zo zouden in het UMC Utrecht en de Utrechtse ziekenhuisketen St. Antonius hierdoor operaties worden uitgesteld. Doordat ingrepen worden uitgesteld, groeien de wachtlijsten. De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) trekt aan de bel.


Onbekwaam personeel op OK


Voorzitter Nicole Dreessen wijst op de gevaren van dit tekort aan personeel. “Als je een operatie ondanks een tekort aan OK-assistenten toch laat doorgaan, dan doe je het met te weinig mensen, of met de verkeerde mensen.”

Bij het meldpunt van de vereniging zijn meldingen binnengekomen dat onbekwaam personeel wordt ingezet. “In het midden van het land zijn vorig jaar studenten uit de collegebanken gehaald. ‘Hou jij die klem maar vast’, werd er gezegd, ‘want dat kun je wel’.” Ook zouden assistenten van poliklinische afdelingen worden ingezet bij operaties.

“Het is heel logisch dat men oplossingen probeert te zoeken”, zegt Dreessen, zelf al dertig jaar operatieassistent, “maar er worden nu mensen ingezet die niet zijn opgeleid, en die niet de capaciteit en ervaring hebben. Dat willen we voorkomen door om erkenning van het beroep te vragen.”

 

Petitie erkenning OK-assistent


De LVO pleit daarom ervoor om beroepen als operatieassistent en de anesthesiemedewerker te beschermen. Daarom zijn ze een petitie gestart die inmiddels als zo’n 3.500 keer in ondertekend. Wil je ook de petitie tekenen? Dat kan tot 30 april 2019. Ga naar petitie.


bron: NOS & RTV Utrecht

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Waarom zijn er zo veel zzp’ers bijgekomen?


Hoe is het om als CSA medewerker te werken bij Clinium in Amsterdam? Dat vroegen we aan Melvin.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book