17 maart 2018

Kunnen beschadigde organen in de toekomst genezen worden door de inzet van deze revolutionaire nano-chip?

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar onderzoekers van de Universiteit van Ohio hebben het onmogelijke waargemaakt. Zij hebben een chip ontwikkeld die beschadigde organen kan genezen. Deze techniek noemen zij TNT (Tissue Nanotransfection). Hoewel de techniek alleen nog getest is op muizen en varkens, zijn de eerste uitslagen ook hoopvol voor de toepassing op mensen.

 

Hoe werkt het?

De chip ter grootte van een postzegel wordt geplaatst op beschadigd weefsel. Op de chip wordt er vervolgens een elektrisch veld gebruikt om specifieke genen af te geven aan het weefsel onder de chip. Die genen creëren nieuwe soorten cellen die in de buurt of elders in het lichaam kunnen worden gebruikt om het weefsel sneller te laten herstellen.

“Door onze nieuwe nanochip-technologie te gebruiken, kunnen gewonde of aangetaste organen worden vervangen”, zegt Chandan Sen, een van de studieleiders. “We hebben aangetoond dat huid een vruchtbaar land is waar we de elementen van elk orgaan kunnen laten groeien. ”

 

Dierproeven

Tijdens dierproeven konden onderzoekers de TNT-techniek gebruiken om de huidcellen aan de buitenzijde van beschadigde poten te herprogrammeren tot vasculaire cellen, die van cruciaal belang zijn voor het reguleren van een gezonde bloedstroom door het lichaam.

 

Binnen een week verschenen actieve bloedvaten in de beschadigde poten en in de tweede week waren de beschadigde poten gered door TNT-techniek. Dezelfde techniek hielp in een later stadium muizen ook herstellen van een beroerte.

 

De uitwerking op mensen

Het duurt nog een tijdje voordat dit proces met succes bij mensen kan worden ingezet, maar de onderzoekers van de Universiteit van Ohio gaan door met het verfijnen van de techniek en verwachten menselijke proeven ergens dit jaar uit te kunnen voeren.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Het leven van een zzp’er in de zorg: Ikram el Ousrouti vertelt


De Interchange Kerstborrel 2017

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book