21 mei 2019 3 minuten

Je kunt proberen een burn-out te voorkomen: 6 tips die daarbij helpen

Zorgprofessionals hebben het niet makkelijk. In het ziekenhuis of in de kliniek ben je al snel acht tot twaalf uur per dag op de been. Je hebt soms niet eens tijd om naar het toilet te gaan! Je lunchpauze bestaat vaak uit dossiers bijwerken of ‘spoedgevallen’ oplossen. Maar het werk is niet alleen lichamelijk pittig, emotioneel is het ook geen makkie.

Je krijgt te maken met stervende patiënten en levensveranderende diagnoses. Niet alleen de patiënten, maar ook hun emotionele familieleden moet je ondersteunen. Door het tekort aan zorgprofessionals is ook nog eens de werkdruk hoog. Als gevolg daarvan krijgen velen van hen een burn-out en verlaten het beroep. Helaas wordt het tekort daardoor niet minder.

We helpen je graag met 6 tips om als zorgprofessional een burn-out te voorkomen.

 

1. Herinner jezelf aan de mooie kanten van het vak

 

Heb je een slechte dag gehad? Ga je met tegenzin naar je werk? Denk dan aan de redenen waarom je voor het vak hebt gekozen. Je kunt een dagboek bijhouden, waarin je aan het eind van de dag de mooiste momenten opschrijft. Of je schrijft mooie momenten direct op in een klein notitieboekje dat je bij je hebt.

Heb je dan weer eens een zware dag gehad en even een oppepper nodig? Pak je je notitie- of dagboek om de mooie herinneringen weer boven te halen. Het is wel verstandig om daarbij geen vertrouwelijke gegevens van andere personen te vermelden, voor het geval je ‘m eens ergens laat liggen.

 

2. Uit je waardering voor je collega’s

 

Tijdens de lunchpauze of in de wandelgangen kun je collega’s complimenteren met hun goede werk. Jouw waardering geeft je collega een goed gevoel. Daar voel jij je weer beter door! Want soms vergeten we wel eens aandacht te besteden aan de dingen die goed gaan, en bespreken we alleen de zaken die verkeerd lopen.

 

3. Lees positieve zorgverhalen

 

In het nieuws kom je vaak alleen negatieve berichten tegen over de zorg. Gelukkig zijn er ook zorgprofessionals die de mooie kant van hun vak laten zien. Zoals Tommie Niessen, die een blog schrijft over zijn positieve ervaringen. En op de Zorgblog lees je de verfrissende verhalen van Nannie en Femke, die de zorg beschrijven zoals die is. Want ze vinden dat de zorg van zichzelf al mooi genoeg is. Lees hier meer over zorgbloggers.

 

4. Zorg goed voor jezelf

 

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Het is een inkoppertje, maar zorgprofessionals vergeten vaak voor zichzelf te zorgen. Dus neem wat extra tijd om voldoende water te drinken, gezond te eten en voldoende te bewegen (hoewel het met die beweging vast en zeker wel goed zit, je rent wat af op een dag).

 

5. Zeg eens ‘nee’

 

Het is moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer iemand hulp nodig heeft. Maar elke ‘ja’ kost je extra energie en tijd. Dat is energie en tijd die je niet aan jezelf kunt besteden. Die extra ‘ja’s’ stapelen zich op, waardoor je uiteindelijk geen tijd meer hebt voor de andere dingen die naast je werk ook belangrijk zijn. Je familie en vrienden bijvoorbeeld, en je hobby’s. Durf dus ook nee te zeggen! Ook zonder jouw hulp komt het heus wel goed en is iemand anders bereid om in te springen.

 

 

6. ZZP’er? Laat jezelf ontzorgen!

 

Steeds zorgprofessionals gaan als zelfstandige aan de slag. Naast dat het meer vrijheid biedt, brengt het administratief ook meer rompslomp met zich mee. Gedoe dat je naast je werk als zorgprofessional er waarschijnlijk niet bij wilt hebben. Laat je daarom bijstaan, door Interchange bijvoorbeeld.

Bij Interchange kunnen we je niet alleen helpen met het vinden van nieuwe opdrachten, maar nemen wij ook je facturatie en administratie uit handen. Het addertje? Die is er niet! Wanneer je middels onze hulp wordt geplaatst in een ziekenhuis, ontvangen wij bemiddelingskosten die de instelling aan ons betaald. Geen extra kosten voor jou dus. Zo kun je helemaal aan de slag als een Zorgeloze ZorgProfessional. Meer informatie vind je op onze zzp-pagina: https://inter-change.nl/zzpen-in-de-zorg/.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


De nieuwe traumahelikopter van het Erasmus MC


Dit is het grootste ziekenhuis ter wereld met 10.000 bedden!

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book