9 april 2019 5 minuten

“Ik zei never nooit te gaan detacheren en kijk waar ik nu sta!” Operatieassistent Sjaak vertelt.

Ruim 20 jaar werkte Sjaak als meewerkend teamleider op verschillende OK’s. Zijn carrière begon in 1985 in Dordrecht, waar hij ook zijn opleiding tot operatieassistent heeft afgerond. Tussen 1990 en 1993 werkte hij zelfs nog in het St. Antonius, waar hij een interne opleiding hartchirurgie heeft gedaan. In 1993 ging hij weer terug naar Dordrecht om daar op den duur z’n eerste coördinerende OK-functie te bekleden. In 2005 ging hij over naar het Thoraxcentrum in het Erasmus MC in Rotterdam. Kortom: hij heeft een rijke werkgeschiedenis en aardig wat ervaring.

 

 

Tijd voor verandering

 

Sjaak had het eigenlijk prima naar zijn zin. Toch knaagde er iets aan hem: “Dan ben je 50 jaar en ga je toch nadenken: wat ga ik nog doen, waar zit ik nu, wat heb ik gedaan?”

Toen besloot hij dat het tijd was voor verandering. Eerst ging hij intern op zoek naar een nieuwe uitdaging, dus werkte hij 5 maanden op de cardiologie in het Erasmus MC. Maar daar zat Sjaak niet helemaal op zijn plek: “Ik was altijd gewend om een teamleider te zijn die ook meewerkt, maar bij cardiologie kon ik zelf niets doen. Dat was voor mij vrij onbevredigend.”

Hij besloot er even helemaal uit te stappen en ging aan de slag in de privésector, omdat hij daar contacten had. Ook daar kwam hij erachter dat het niet was wat hij zocht. “Dat was voor mij weer te kleinschalig en ik had het idee dat ik daar niet helemaal tot mijn recht kwam.”

 

 

Niet meer willen binden aan één werkplek

 

Sjaak kwam weer in contact met zijn oude werkgever bij het Erasmus MC, waar personeelstekorten waren. “Mijn oude werkgever vroeg of ik niet af en toe een dag kon helpen als uitzendkracht. En toen dacht ik: ‘ja waarom niet?’ Het werken in een kleinere kliniek paste niet bij mij, maar ik wilde mij ook niet meer binden aan één werkplek.”

“Mijn oude werkgever had goed contact met Marco van Interchange. En ik had Interchange in de loop der jaren ook wel voorbij zien komen, dus ik zei: ‘Bel ze maar!’.”

 

 

“Ooit zei ik: ‘Ik ga never nooit detacheren!’ En kijk waar ik nu sta.”

 

Tot eind 2018 werkte Sjaak onder een uitzendcontract losse dagen bij het Erasmus MC. Deze samenwerking beviel goed en per januari werkt hij 4 dagen in de week bij het Erasmus MC als detacheerder via Interchange.

Dat had hij jaren geleden niet kunnen bedenken. “Sterker nog, ik zei altijd dat ik never nooit zou detacheren, en kijk waar ik nu sta. De reden waarom ik het nu wel doe is, omdat de markt er naar is en ik toch geen risico loop. Daarnaast heb ik mijn eigen vrijheid om te kiezen waar ik werk. En mijn detacheer-avontuur begint toevallig in de vertrouwde omgeving van het Erasmus MC.”

 

 

Meer flexibiliteit en vrijheid

 

Een reden voor Sjaak om zich niet meer blijvend te willen binden aan één werkplek, heeft te maken met zijn grote droom: werken in Spanje. “Als er ooit een aanbieding uit die hoek komt, doe ik het gelijk! Maar mijn grote droom is toch wel om een bed & breakfast te openen in Zuid-Spanje.”

Detacheren heeft ook andere voordelen voor Sjaak: “Ik vind het voor nu ook fijn om me organisatorisch even nergens mee te bemoeien in het ziekenhuis. Ik kom naar mijn werk, ik doe m’n ding en ik ga weer naar huis. Na een bewogen periode vind ik het even fijn om wat meer afstand te nemen. Ik heb geen zin meer in gedoe.”

Maar ook de mogelijkheid om makkelijk een dag minder te werken, spreekt hem erg aan. “Mijn partner is net begonnen met zijn eigen bedrijf. Ik heb altijd gezegd: ‘Als dat een succes wordt, dan ga ik een dag voor dat bedrijf werken.’ Bijvoorbeeld helpen met de administratie. In deze detacheer-constructie kan ik nét wat makkelijker een dag minder werken.”

 

 

Contact met mede-collega’s van Interchange

 

Jaarlijks organiseert Interchange een Summer Event voor iedereen die via hen werkt. Sjaak was er afgelopen september ook bij op de Euromast in Rotterdam. “Ja, dat doen ze leuk en het past ook bij die club om dat zo te doen. Ik had het erg naar mijn zin. Juist omdat je niet dagelijks in contact bent met mede-collega’s van Interchange, zijn deze events een goede aangelegenheid om ervaringen uit te wisselen over de zorg, het werk en waarom je hiervoor hebt gekozen. De herkenning bij de mede-interchangers was er zeker, want iedereen heeft een soortgelijk verhaal.”

 

 

En Interchange zelf?

 

“Ook de mensen van Interchange zelf vind ik een frivole en positieve groep mensen. Ik vind hun ontvangst ook grappig: wanneer je binnenkomt op kantoor zie je mensen achter hun bureau op een fiets zitten. Het contact is ook prima. Tegenwoordig gaat wel veel over WhatsApp, maar dat maakt het ergens ook makkelijker. Dus ja, dat is prima.”

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Waardering voor de zorg: de 5 mooiste initiatieven tijdens de Corona-crisis


De brief van Marco – 21 jaar bij Interchange

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book