7 augustus 2019 5 minuten

Het verschil tussen werken in Zwitserland en Nederland volgens een OA

Wie de stap naar Zwitserland nog nooit heeft gemaakt kan alleen maar gissen hoe het zou zijn om er te werken. Het is natuurlijk niet niks om je spullen te pakken en (tijdelijk) te verhuizen naar Zwitserland, maar een avontuur is het wel! Wij vroegen operatieassistenten over de verschillen tussen het werken in Zwitserland en Nederland.

 

Waarom heb je er voor gekozen om te gaan werken als operatieassistent in Zwitserland?

Het voelde voor mij als een logische stap om in Zwitserland te gaan werken. Ik wilde weer een keertje uitgedaagd worden in mijn vakgebied en het buitenland heeft mij eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Ik hoorde er veel goede verhalen over en dacht, waarom niet, ik ga het gewoon doen! Een andere omgeving, een andere taal, een andere mindset, en je verdient er natuurlijk meer, maar dat is nooit mijn grootste motivatie geweest.

 

In Zwitserland kon ik mijn grootste passie wielrennen ook fantastisch beoefenen. Je hebt er natuurlijk meer bergen en die benutte ik niet alleen door te snowboarden.

 

Wat zijn de verschillen tussen werken in Zwitserland en werken in je eigen land?

Voor mij persoonlijk is de taal één van de grootste verschillen. Je bent ook in een ander land waar er andere normen en waarden gelden. Daar moet je in het begin wel even aan wennen. Als je in een ander ziekenhuis gaat werken moet je jezelf toch altijd aanpassen, dan maakt het verder niet uit of het ziekenhuis in Nederland of Zwitserland staat.

 

Omdat er in Zwitserland een tekort aan personeel is werk je wel met veel verschillende collega’s. Iedereen heeft weer zijn eigen werkwijze, daar leer je gewoon ontzettend veel van.

 

“De hiërarchie is anders dan dat ik in Nederland gewend ben”

Hier in Nederland spreek je artsen gewoon aan met ‘je’. Dat is in Zwitserland anders. Daar wordt iedereen aangesproken met ‘u’. Door die hiërarchie heerst er ook een andere sfeer in het ziekenhuis.

 

Taken die een operatieassistent normaal gesproken zou doen, worden in Zwitserland ook overgenomen door andere medewerkers. Zij zorgen er voor dat patiënten worden gepositioneerd, vervoerd en dat alle apparatuur wordt aangesloten.

 

“Natuurlijk is het salaris ook een van de grote verschillen met Nederland.”

Je krijgt natuurlijk ook meer salaris in Zwitserland dan dat je in Nederland krijgt. De fulltime baan die ik daar had bestond ook uit een werkweek van 42 uur.

 

Pas toen ik weer in Nederland aan het werk ging viel het me ook op dat er in Nederland op van alles bezuinigd is en dat er heel goed nagedacht is over de kosten. In Zwitserland vond ik dat dat veel minder het geval was.

Al met al ben ik in alle opzichten beter geworden van mijn avontuur naar Zwitserland. Ik heb veel geleerd, ben een ervaring rijker, heb mijn C.V. versterkt en financieel ben ik er natuurlijk ook beter van geworden. Ik kan het dus iedereen aanraden.

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


5 bijzondere plekken waar je verpleegkundigen tegenkomt


Wat zijn de verschillen tussen werken in een algemeen en academisch ziekenhuis?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book