6 mei 2019 5 minuten

Het verhaal achter de Dag van de Verpleging

Haal de feesthoedjes maar weer uit de kast, want Nederland viert op 12 mei weer de Dag van de Verpleging! Alle verpleegkundigen en verzorgenden worden op deze bijzondere dag in het zonnetje gezet. Al sinds de invoering in 1964 wordt de Dag van de Verpleging ook voor andere belangrijke doeleinden gebruikt.

Wat is het eigenlijk het verhaal achter deze bijzondere dag? We nemen je mee terug in de tijd.

 

Het begin: waarom deze dag en waarom op 12 mei?

 

In eerste instantie was de Dag van de Verpleging bedoeld als een moment van reflectie. Verpleegkundigen moesten zichzelf en hun beroepsgroep eens kritisch bekijken. Daarnaast moest een internationale dag het imago van de verpleging verbeteren. Ook in die tijd was er namelijk al een tekort aan verplegend personeel.

De ICN (International Council of Nurses) koos voor 12 mei, omdat de wereldberoemde zuster Florence Nightingale geboren is op 12 mei 1820. Ze was de oprichtster van de eerste verpleegopleiding en toonde het belang aan van hygiëne in ziekenhuizen. Nederland was trouwens een van de eerste West-Europese landen die gehoor aan de oproep van de ICN gaf. Maar waar is zo’n internationale dag voor de verpleging nou goed voor? Als je dienst hebt als verpleegkundige moet je namelijk gewoon billen wassen en eindeloze dossiers invullen op 12 mei.

 

1970-1995: tijd voor actie!

 

Sinds de jaren 70 kreeg 12 mei steeds vaker het karakter van een actiedag. Zo kwam de Federatie — de overkoepelende beroepsvereniging voor verplegend personeel — in 1973 met het affiche ‘Tong verloren…?’ waarmee ze aandacht vroegen voor de communicatie in het verpleegkundig beroep. Communicatie met de arts, maar ook communicatie met de patiënt, was in die tijd minder vanzelfsprekend dan nu.

 

In 1982 luidde Het Beterschap — een belangenvereniging voor verplegend personeel — de noodklok met ‘Het Zwartboek van de Verpleging’. Er was weinig reden om de Dag van de Verpleging te ‘vieren’, terwijl zoveel patiënten noodlijdend in bed lagen. De werkdruk onder verplegend personeel was ook toen al torenhoog. Het Zwartboek was een bundeling van klachten en aanbevelingen van verplegend personeel. Het Beterschap verzamelde meer dan 45.000 handtekeningen (echte, geen virtuele!) en bood deze, samen met het Zwartboek, aan de overheid aan.,

 

Nu: bezinning en dankbaarheid!

 

Elke Dag van de Verpleging heeft een ander thema. Daarmee vraagt het ICN elke keer aandacht voor een ander aspect van de verpleegkundige zorg. Veel patiënten grijpen 12 mei aan om hun favoriete verpleegkundige of verzorgende te bedanken met een klein cadeautje. Zo is 12 mei vandaag de dag een goede combinatie van waardering en bezinning.

En wie weet hebben wij ook nog een kleinigheidje voor onze Interchange verpleegkundigen in petto 😉

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Ambulanceverpleegkundige Hannani vertelt o.a. over haar spoedmeldingen.


Waarom lopen zorgprofessionals bijna altijd op klompen?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book