13 februari 2019 10 minuten

Het UMC Utrecht werkt naar een draagbare kunstnier

In het UMC Utrecht wordt baanbrekend onderzoek verricht om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Op termijn zal deze ontwikkeling een enorm verschil gaan maken voor nierpatiënten, die nu vaak aangewezen zijn op regelmatige dialyse in het ziekenhuis. In de praktijk gaat het om zo’n 6500 patiënten in Nederland per jaar. Het onderzoek wordt verricht in samenwerking met meerdere universiteiten en bedrijven, en wordt onder andere gefinancierd door de Nierstichting.

Dialyse is ingrijpend voor het dagelijks leven

Het is een van de meest belastende consequenties van ernstig of volledig nierfalen: de noodzaak om geregeld te dialyseren. Voor sommige mensen biedt orgaandonatie de oplossing. Maar de lange wachttijden voor een donornier, de kans op afstoting en de vereisten voor een succesvolle operatie maken dat dit zeker niet voor alle patiënten de oplossing biedt. Veel patiënten zijn en blijven dus aangewezen op dialyse.

Twee vormen van dialyse

Er zijn twee vormen van nierdialyse, waarbij zouten en afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd. De eerste vorm is een buikspoeling, waarbij het buikvlies fungeert als filter. Dit type spoeling kan eventueel nog thuis worden uitgevoerd, maar kan tot ontstekingen leiden en is minder effectief. Hemodialyse is de tweede vorm en is een spoeling die via het bloed plaatsvindt. Hierdoor zijn patiënten in de praktijk drie keer per week vier uur lang aangesloten op dialyseapparatuur in het ziekenhuis. Op de langere termijn is de prognose voor mensen met (bijna) volledig nierfalen nog altijd slecht te noemen. Het UMC Utrecht werkt hard aan oplossingen via de ontwikkeling van twee draagbare apparaten voor dialyse.

Compacte kunstnier eenvoudiger en effectiever

Voor beide vormen van dialyse zijn nu twee apparaten in ontwikkeling: de WEAKID (Wearable Artificial KIDney) voor buikspoelingen en de PAK (Portable Artificial Kidney) voor dialyse via het bloed. Een draagbare kunstnier zou veel verschil maken voor het dagelijks leven van patiënten, maar dat is zeker niet het enige voordeel. Doordat de zuivering bij een draagbare kunstnier voortdurend plaatsvindt, is er minder spoelvloeistof nodig en voelen patiënten zich beter. Op dit moment wegen de apparaten ongeveer 10 kilo, maar het team onderzoekt de mogelijkheden om de apparaten nog handzamer te maken. Bij de ontwikkeling van de draagbare kunstnieren gaat het team niet over één nacht ijs. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar moeten uiteraard wel worden getest op veiligheid.

Een volgende stap: meer levenskwaliteit voor nierpatiënten

De ontwikkeling van deze twee revolutionaire apparaten past naadloos in de Nederlandse medische traditie. De eerste kunstnier werd namelijk in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Nederlandse arts Willem Kolff. Dit eerste dialyseapparaat redde het leven van miljoenen mensen. De ontwikkeling van deze compacte en draagbare oplossingen in het UMC Utrecht is een volgende stap op het gebied van gezondheid én levenskwaliteit voor nierpatiënten.

 

bron: UMC Utrecht

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Welke medische tv-serie is het meest realistisch?


ZZP’er Bouke: “De ene dag zit ik op de heftruck, de andere dag sta ik op de operatiekamer.”

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book