18 juni 2018

Goedenacht: gratis app voor nachtdienst in de zorg

Nachtdienst mag dan veel opleveren, voor je gezondheid is het beslist niet goed. De biologische klok is immers snel verstoord. Sommige lichamelijke processen liggen stil in de nacht terwijl anderen dan juist toenemen. Geen probleem natuurlijk, want in de nacht slapen we. Nou, ja.. de meeste mensen dan. Werk je in een ziekenhuis of bij een andere zorginstelling dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je regelmatig een nachtje doorwerkt.

 

De gratis app: ‘Goedenacht’

Vooral in de zorgsector is fit zijn belangrijk voor de kwaliteit van de zorg en natuurlijk de gezondheid van de medewerkers en daarmee het ziekteverzuim. Om de nachtbrakers een handje te helpen ontwikkelde Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en het Sociaal Fonds voor de kennissector (SoFoKleS) een gratis app genaamd ‘Goedenacht’. De app biedt, verdeeld over vier categorieën, praktische informatie, tips en weetjes over hoe je als verpleegkundige vitaal en gezond kunt blijven tijdens de nachtdienst.

 

Zo kan je zien wat en wanneer je het beste kunt eten (inclusief recepten van een diëtiste), bij ‘test jezelf’ staan feitjes en fabels over het werken in de nacht en met de stappenteller houd je bij of je wel genoeg beweegt. Tips gaan over bijvoorbeeld roosteren, slapen en bewegen.

 

Mede mogelijk gemaakt door de wetenschap

De informatie in de app is onder andere afkomstig van professor dr. Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij is neurofysiologe en gespecialiseerd in de regelmechanismen van biologische ritmen. Haar praktische adviezen en tips op basis van wetenschappelijk inzichten maken de app extra bruikbaar voor het werken in de nacht.

 

Elise Merlijn (bestuur StAZ en SoFoKleS, namens FNV Zorg & Welzijn): ‘De app gebruiken, gaat als vanzelf. Maar blijf ook luisteren naar het eigen lichaam. Als dat het signaal afgeeft dat werken in de nacht echt te zwaar wordt, dan biedt de cao openingen om samen met de leidinggevende naar oplossingen te zoeken. Ondertussen helpt de app om zo lang mogelijk vitaal te blijven.’

 

Bron

Foto Ambulanceblog

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Hoe ga je als zorgprofessional om met faalangst?


Voorrang woonruimte in grote steden voor zorgprofessionals

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book