14 maart 2019 10 minuten

Gepensioneerde Peter werkt eens per week via Interchange

Disclaimer foto: dit is niet Peter.

‘Met pensioen gaan’ betekent voor veel mensen het (vaak gewenste) einde van hun werkende leven – tijd om te genieten van hun oude dag. Maar niet iedereen haalt daar zijn of haar geluk uit. Een voorbeeld daarvan is Peter, die eigenlijk al gepensioneerd is, maar voor wie thuis op de bank zitten niets is. Daarom werkt hij als detacheerder nog een dag in de week als anesthesiemedewerker in verschillende ziekenhuizen.

 

Wat doe je precies bij Interchange?

 

Ik werk als anesthesiemedewerker nu zo’n anderhalf jaar via Interchange. Officieel ben ik al gepensioneerd, en voor mijn pensioen heb ik gewoon 40 jaar gewerkt in verschillende ziekenhuizen. In het begin van mijn carrière ben ik zelfs zo’n 12 jaar zelfstandige geweest. Een tijdje terug kwam ik in aanmerking met Interchange en zo is het balletje gaan rollen.

 

Momenteel zit ik in het oogziekenhuis in Amersfoort. Ik wissel bijna maandelijks van ziekenhuis. Interchange stuurt vooraf een lijstje met waar ik terecht kan en daar teken ik zelf op in. Het is ook allemaal geen verplichting, het is je eigen keuze. En dat maakt het ook wel makkelijk.

 

“Het is geen verplichting, want je maakt zelf de keuze wanneer je werkt”

 

Wat vind je het leukste aan je baan als anesthesiemedewerker?

 

De patiëntenzorg – het vertrouwen bij de patiënten brengen voor een operatie. Ik vind het ook altijd wel een uitdaging om iemand weer op tijd en rustig wakker te krijgen en daar een beetje mee te spelen. Dat vind ik gewoon leuk. Het is niet alleen maar iemand in slaap brengen, maar ook op tijd wakker maken.

 

Waarom heb je gekozen om te detacheren?

 

Ondanks mijn pensioen wilde ik een dag per week blijven werken, dus dan is detacheren een handige oplossing. En van detacheren leer je ook ontzettend veel. Je komt op veel verschillende plekken, ervaart andere (werk)culturen. Je wordt daar zelf ook veel flexibeler van, omdat je je steeds beter aan kan passen aan diverse omstandigheden.

 

Elke keer wanneer je ergens binnenkomt, ga je een nieuwe uitdaging aan. Je gaat steeds makkelijker aan nieuwe situaties wennen. Het meest lastige zijn nog de procedures die verschillen per ziekenhuis. Maar op ten duur krijg je daar ook gevoel voor en gaat zelfs dat vrij soepel.

 

“Van detacheren leer je gewoon ontzettend veel!

In hoeveel ziekenhuizen heb je al gewerkt in je werkende leven?

 

Ik ben begonnen in Hengelo, toen ben ik naar Groningen gegaan. Radboud, Winterswijk, Lelystad, Amstelveen, Zwolle, Amsterdam, Zeist, Apeldoorn – ik vergeet er nog een paar. Maar in totaal heb ik in toch wel zo’n 14 ziekenhuizen gewerkt. En ze zijn allemaal anders!

 

Natuurlijk, als anesthesiemedewerker is het wakker maken van de patiënten hetzelfde – ook het in slaap brengen is hetzelfde. Het kan soms wel lastig zijn als er andere machines voor worden gebruikt, maar na verloop van tijd heb je al die verschillende soorten toestellen ook wel meegemaakt. De mensen met wie je werkt, verschillen al zelfs binnen één ziekenhuis, dus dat maakt ook niet uit.

 

Hoelang ben je nog van plan te blijven werken?

 

Zolang ik het nog leuk vind. Het is prima werk. En zo ben ik er toch even uit. Niet dat ik helemaal niets te doen heb thuis. Er ligt nog wat kluswerk en onderhoud.

 

Sinds 2014 woon ik op een woonboot in Zwolle. Ik wilde eigenlijk altijd al op een boot wonen. En toen kwam die mogelijkheid er uiteindelijk in Zwolle, waar ik een schip vond dat mij wel aansprak. Hartstikke leuk wonen, ik heb altijd een beetje een vakantiegevoel.

 

Maar af en toe vind ik het gewoon heerlijk om er even uit te zijn. Het is gewoon even wat anders, om toch weer een dag aan het werk te zijn.

 

“Niet dat ik thuis niets te doen heb, maar ik ben er toch even uit”

 

Hoe doet Interchange het als bureau?

 

Prima! Je wordt bijvoorbeeld snel uitbetaald. De uitjes zijn best leuk. Zo zijn we laatst naar de Euromast geweest. Ik dacht: ‘Laat ik eens een keer gaan – gewoon even kijken.’ Dan leer je de mensen kennen achter de mailtjes en de telefoontjes. Dat vind ik ook wel belangrijk.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Verpleegkundigen van SEH en ambulance wisselen van werkplek


De winnaars van de stedentrips zijn bekend!

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book