28 november 2019

Feit of Fabel: Vaak handen wassen is slecht voor je weerstand

 

Als zorgprofessional heb je een goede hygiëne hoog in het vaandel staan. We hoeven jou ook niet te vertellen dat je je handen en nagels goed dient te wassen en desinfecterende gel moet gebruiken, zeker wanneer je aan het werk bent. Toch wordt er vaak beweerd dat te schone handen bijdragen aan een slechtere weerstand. In hoeverre is dat waar?

 

“100% steriel bestaat niet”

 

In een interview met NU.nl zegt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie dat het een illusie is om te denken dat je handen na het wassen steriel zijn.

Op één vierkante meter huid zitten misschien een miljoen bacteriën, afhankelijk van de situatie. Zwietering: “Als je op de normale manier je handen wast, gaat dat aantal misschien tijdelijk met een factor duizend omlaag. Je houdt er dus nog steeds duizend over.”

“Een chirurg is vlak voor een operatie misschien wel twintig minuten lang de handen en nagels aan het wassen en desinfecteren. Dat is ongelooflijk veel werk, maar zelfs daarna zullen ze nog steeds niet 100 procent steriel zijn.”

 

Is handgel slecht?

 

Ook kwistig gebruik maken van desinfecterende handgel met alcohol zal je weerstand niet schaden, zegt hoogleraar Zwietering. Sterker nog: bij de meeste mensen heeft het niet eens het beoogde resultaat. “Als je het echt goed wil doen, moet je vooraf je handen wassen met water en zeep, en dan pas de desinfecterende handgel gebruiken. Anders werkt het niet, dan haal je er alleen vuil mee weg.”

Niet voor niets gaan artsen eerst met water en zeep in de weer voordat ze desinfecterende gel gebruiken. “Maar ja, dat is zo omslachtig dat bijna niemand dat thuis zal doen.” Gooi dat gelletje desondanks niet weg: in situaties waar geen kraan voorhanden is, bijvoorbeeld op reis, is wassen met desinfecterende gel nog altijd beter dan niets.

 

‘Mensen met smetvrees niet per se slechtere weerstand’

 

Zelfs mensen met smetvrees hoeven voor een slechtere weerstand niet te vrezen, aldus Zwietering. “Ik zie niet direct een gezondheidsprobleem, nee. Het is alleen een psychologisch probleem, en er gaat geld, energie en chemicaliën aan verloren.”

Toch zal volgens de hoogleraar zelfs bij die mensen het immuunsysteem nog vaak genoeg getriggerd worden. “Het is simpelweg onmogelijk om níét in contact te komen met bacteriën.” Op alles wat we eten of aanraken en zelfs in de lucht die we inademen, zitten binnendringers.

Kortom: Vaak je handen wassen heeft geen slechte invloed op je weerstand. Je zult hoe dan ook in contact komen met bacteriën die je immuunsysteem triggeren.

 

Bron: NU.nl

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Jane de Koning en Willemijn Zandee gefeliciteerd!


Hoe ga je als zorgprofessional om met faalangst?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book