16 mei 2019 5 minuten

Een spoedcursus: blessures vermijden voor zorgprofessionals

Als zorgprofessional loop je snel blessures op. Want ja, zorg is topsport! Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor je patiënten zorgen. Hieronder staan enkele veel voorkomende blessures — en tips om ze te voorkomen.

 

Snijwonden

 

Als zorgprofessional gebruik je elke dag scherpe objecten. Scalpels, naalden, noem het maar op. Doordat je aan die scherpe messen gewend raakt, lijken ze niet meer gevaarlijk. Maar blijf toch goed opletten! Een nare wond is zo gemaakt, bij jou of de patiënt. Als je per ongeluk een diepe snee maakt, vraag dan meteen om hulp. Ja, wanneer je jezelf snijdt, is de verleiding groot om er even snel een flinke pleister op te plakken en door te gaan (want je hebt nog 100 andere dingen te doen), maar doe het toch maar.

Zelfs een papiersnee kan gevaarlijk zijn voor een zorgprofessional. Je loopt snel kleine sneetjes op. Als je die niet behandelt, raken ze geïnfecteerd door een van de miljoenen bacteriën waar je zorgprofessional dagelijks mee in aanraking komt. En een infectie is niet alleen pijnlijk, maar ook lastig, dat weet jij als geen ander! Maak een snee dus goed schoon en doe er een pleister op, zodat je gelijk weer aan het werk kunt.

 

Lichamelijke klachten

 

  • Rugklachten komen veel voor bij zorgprofessionals. De beste manier om die te voorkomen, is goed op je houding letten. Til dus liever vanuit je benen, in plaats van vanuit je rug!

 

  • Door het vele typen, schrijven en tillen van zware objecten kun je hand- en polsklachten krijgen. Die zijn vaak hardnekkig. Een korte handmassage, een korte rustpauze of een coldpack helpen om klachten te verminderen en te voorkomen.

 

  • Slechte schoenen veroorzaken vaak enkel- en voetblessures. Lopen op ongelijke ondergrond of rennen gaat in noodsituaties meestal fout op slechte schoenen. Als je nu wat extra geld uitgeeft aan goede schoenen, scheelt het je later een hoop tijd en geld. Want voor thuis zitten met een blessure heeft niemand in de zorg tijd!

 

Brandwonden

 

  • Omgaan met heet voedsel of het dagelijkse rondje koffie en thee kan brandwonden veroorzaken. Wees voorzichtig wanneer je iets heets vast hebt en zet het neer voordat je iets anders gaat doen.

 

  • Wees voorzichtig als je een ontsmetter of autoclaaf met een buitengewoon heet oppervlak gebruikt. Raak je gewond? Spoel dan je handen 10 tot 20 minuten lang onder de kraan met lauw water. Smeer de wond goed in met antibacteriële zalf en verbindt de wond goed. Ben je niet in staat dit zelf te doen of is de wond ernstig? Vraag dan om hulp van een collega.

 

  • Machines kunnen gevaarlijke stoffen lekken. Of misschien heeft een collega het niet goed opgeruimd. Zorg dat je weet waar het gebruiksprotocol voor gevaarlijke stoffen ligt, zodat je kan opzoeken hoe je het beste kunt handelen in zo’n situatie. Weet je het niet zeker? Bel dan de veiligheidsdienst.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Ervaring: Anesthesiemedewerker Erik Somers


De Interchange Kerstborrel 2017

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book