5 april 2019 5 minuten

Een goede nachtrust in het ziekenhuis: nogal een uitdaging

Als zorgprofessional vind je het belangrijk om goed voor de patiënt te zorgen. Daar bestaat zelfs een woord voor: ‘hulpverlenersreflex’. Nu is er over de hele wereld een medicijn beschikbaar waar geen patent op rust. Dit medicijn is goedkoop en wetenschappelijk zeer goed onderbouwd. Toch wordt er in ziekenhuizen weinig gebruik gemaakt van dit wonderlijke middel: een goede nachtrust. Want 57% van de patiënten komt thuis met een slaapgebrek. Met enkele kleine praktische aanpassingen kunnen patiënten beter doorslapen, wat hen uiteindelijk veel gezondheidswinst oplevert.

 

 

Waar komt het door?

 

Veel zorgverleners denken dat angst of pijn de patiënt meestal berooft van zijn slaap. Maar uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende slaapverstorende oorzaken heel gewoontjes zijn. Zo krijgen patiënten die de hele dag in bed liggen te weinig daglicht, waardoor hun biologische klok in de war raakt. Ook het kijken op schermen (tv of smartphone) vlak voor het slapengaan doet de nachtrust van de patiënt geen goed. Daarnaast maken pratende zorgverleners op de gang soms ook patiënten wakker. Zeker als een van die zorgverleners een (on)nodige controle uitvoert bij de patiënt, midden in de nacht. Al die oorzaken bij elkaar zorgen dat patiënten in het ziekenhuis gemiddeld 5,5 uur slapen per nacht, terwijl ze thuis gemiddeld 7 uur slaap krijgen.

 

 

Meer aandacht voor goede nachtrust

 

Ondanks de groeiende wetenschappelijke kennis over het belang van slaap en het belang van een goede nachtrust voor de gezondheid, komt het onderwerp nachtrust nauwelijks aan bod tijdens geneeskundige opleidingen. Het wordt tijd dat we slaap ook gaan beschouwen als een basisbehoefte voor elke patiënt, die net zo belangrijk is als voldoende beweging en gezonde voeding. Nu grijpen veel zorgverleners naar de slaapmedicatie om patiënten voldoende nachtrust te geven. Die slaapmedicatie heeft helaas, zoals elk medicijn, bijwerkingen. Bijvoorbeeld een verhoogde kans op delirium, vallen en heropname.

 

 

Actieplan

 

Met enkele simpele interventies kunnen zorgverleners al een groot verschil maken. Op deze website staat een actieplan waarmee je als zorgverlener direct op je afdeling aan de slag kunt. Het actieplan werkt het beste wanneer je met de hele afdeling aan de slag gaat. Als je als enige zorgverlener op de afdeling oordoppen gaat uitdelen, kijken je collega’s je namelijk vreemd aan. En natuurlijk is het verstandig om de patiënt ook het belang van een goede nachtrust uit te leggen. Die kan namelijk zelf ‘s avonds dat kopje koffie overslaan en de tv uitzetten.

bron: UMC Utrecht

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Goedenacht: gratis app voor nachtdienst in de zorg


Onderzoek: ‘Ook voor fitte mensen is zitten ongezond’

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book