3 september 2019 3 minuten

Dutje doen tijdens de nachtdienst? In deze Nederlandse ziekenhuizen kan het!

Als zorgprofessional werk je vaak onregelmatig en heb je te maken met nachtdiensten. Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat dit slecht is voor de gezondheid en het slaapproblemen kan veroorzaken. Het Radboudumc neemt daarom maatregelen tegen de negatieve gevolgen van werken in de nacht. Geïnspireerd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat het Nijmeegse ziekenhuis onder meer slapen op het werk faciliteren.

 

Faciliteiten in Radboudumc

 

Onlangs presenteerde het Radboudumc plannen om het werken in de nachtdienst te verbeteren. Zo faciliteert het Nijmeegse ziekenhuis powernaps op de Intensive Care afdeling. Het Radboudumc biedt haar IC-medewerkers de mogelijkheid om tijdens de dag- en nachtdienst gebruik te maken van powernapstoelen. Deze stoelen zijn geplaatst in vier powernapkamers, die voorheen stiltekamers waren.

Medewerkers kunnen zich er terugtrekken om gedurende 20 minuten te ontspannen of zelfs even te slapen om te herstellen. Het is bewezen dat een powernap van 20 minuten je een energieboost geeft.

Het licht in de ruimtes is dimbaar en op kleur in te stellen. De stoel heeft meerdere programma’s en functies, zoals een massagefunctie. Verpleegkundigen namen de powernapstoelen op 13 mei voor het eerst in gebruik. Bij gebleken succes plaatst het Radboudumc de stoelen op meer verpleegafdelingen.

 

Maatregelen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

 

De maatregelen in het Radboudumc zijn geïnspireerd op een soortgelijke ontwikkeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar introduceerde de Intensive Care vorig jaar al maatregelen om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden speciale brillen – dezelfde die piloten gebruiken om een jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren – en gezonde voeding geïntroduceerd.

Ook hebben ze daar een ‘EnergyPod’ staan (zie afbeelding bovenaan deze pagina). Van deze unieke slaapstoel staan er momenteel maar twee in Nederland, waaronder dus één in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bron: pwnet.nl

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Werken in het nieuwe ziekenhuis op Curaçao


[VIDEO] Roekeloze tandarts op hoverboard is veroordeeld

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book