27 mei 2019 3 minuten

Wat doet een hoofd O.K.? Maik Koster (oud hoofd O.K.) vertelt

In een ziekenhuis zijn er elke dag veel verschillende specialisten aan het werk. Van sommige specialisten verraadt de functietitel al wat diegene precies doet zijn, maar bij een hoofd O.K. is het voor veel mensen toch nog lastig inschatten.

 

Maik kan het je precies vertellen

“Omdat ik zelf zo’n 7 jaar hoofd O.K. ben geweest in verschillende ziekenhuizen, kan ik je precies vertellen wat mijn werkzaamheden zijn geweest. Dan wordt het voor jou hopelijk toch net iets duidelijker wat een hoofd O.K. allemaal doet ;)!

Als hoofd O.K. heb je eigenlijk een leidinggevende functie, waarbij je totale verantwoordelijkheid krijgt voor de organisatie en ontwikkelingen op het operatiecomplex. Veel mensen denken dat je als hoofd O.K. zelf ook in de operatiekamer staat, maar dat klopt niet. Je regelt wel van alles om het operatiecomplex zo goed mogelijk te laten functioneren, maar staat zelf vrijwel nooit voor uitvoerende taken in de operatiekamer.”

 

Sturing aan teamleiders

“Als hoofd O.K. moet je er voor zorgen dat patiënten de beste zorg krijgen. Alles in en rondom het operatiecomplex richt je daarom zo efficiënt en toekomstgericht mogelijk in. Je geeft daarom ook sturing aan teamleiders en daarmee ook indirect aan anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en recoveryverpleegkundigen.”

Je bent als hoofd O.K. dus bezig met het managen van verschillende beroepen binnen het ziekenhuis en hebt o.a. de eindverantwoording over:

 

✅ een efficiënte operatieplanning;

✅ een goede onderlinge taakverdeling;

✅ het uitdragen van het beleid van het ziekenhuis op het operatiecomplex;

✅ het bewaken van de doelstellingen en het budget van de afdeling;

✅ de invoering van veranderingen;

✅ de interne en externe ontwikkelingen (zoals bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe apparatuur op de afdeling.);

✅ het onderhouden en beheren van de werkruimtes;

✅ de administratieve afhandeling.

 

Tot slot

“Het is best een pittige baan waarvoor je stevig in je schoenen moet staan, want er komt veel op je af in een korte tijd. Toch is het erg leuk om hoofd O.K. te zijn. Je komt nooit uitdaging tekort en elke dag is anders. Wil je er meer over weten of heb je nog vragen? Je kunt mij altijd een WhatsAppje sturen of even bellen. Ik vind het alleen maar leuk om je vraag te beantwoorden!

Groetjes,

Maik”

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Zelfde vak, beter pak: nieuwe werkkleding voor ambulancepersoneel


Eerst detacheren en daarna ZZP’er worden. Cees vertelt.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book