17 januari 2019

Dit zijn de architectonisch meest indrukwekkende ziekenhuizen ter wereld

Dat een prettige omgeving bijdraagt aan het welbevinden van patiënten en medewerkers, zal je niet verrassen. Hedendaagse Nederlandse ziekenhuizen hebben steeds vaker mooie verblijfsruimten en atria met voldoende licht. Hoe doen ze dat elders in de wereld? We zetten vijf bijzondere en inspirerende blikvangers voor je op een rijtje.

 

Curtain Wall in Johns Hopkins, Baltimore USA

Ziekenhuizen hebben niet alleen een functie voor bezoekers, maar zijn vanwege hun omvang ook beeldbepalend voor de directe omgeving. Kunstenaar Spencer Finch ontwierp in samenspraak met de architecten een bijzondere gevel van gekleurd glas voor de Sheikh Zayed Tower en het Bloomberg Children’s Center. Hierdoor is dit deel van het Johns Hopkins Medical Center een echte eyecatcher geworden.

 

Henry Ford West Bloomfield Hospital in Michigan

Je waant je in een Italiaans landschap wanneer je door het atrium van het Henry Ford West Bloomfield Hospital loopt. Kosten noch moeite zijn gespaard om patiënten te doen vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn. Ook is het ziekenhuis voorzien van een duurzaam groen dak.

 

Rey Juan Carlos Hospital – Madrid, Spanje

Dit koninklijke ziekenhuis in Madrid is met recht majestueus te noemen. De twee koepelvormen zijn mooi en efficiënt tegelijk: de ronde gangen voorkomen onnodig lawaai en iedere kamer in het complex heeft een mooi uitzicht. Bovendien is er op het dak nog een prachtig groen dakterras.

 

Melbourne’s Royal Children’s Hospital – Melbourne, Australië

Hoewel het juist voor jonge patiëntjes geen feest is om naar een ziekenhuis te gaan, doen veel kinderziekenhuizen er tegenwoordig alles aan om de omgeving zo prettig mogelijk te maken. Het nieuwe kinderziekenhuis in Melbourne, Australië, heeft een prachtige gevel, versierd met schermen die doen denken aan de bladeren van een boom. Het gebouw kijkt uit op het park en ook binnen valt er volop te beleven met een prachtig aquarium.

 

Banner Gateway Medical Center – Gilbert, Arizona

In dit ziekenhuis in de Amerikaanse staat Arizona probeert men vooral om de lokale sfeer te vangen. Het gebouw ademt van binnen de sfeer van een oase in de woestijn en doet van buiten denken aan een rotsformatie die zo kenmerkend is voor dit deel van Noord-Amerika. Niet voor niets won het centrum in 2007 de Modern Healthcare Design Award for Excellence.

 

Ook in Nederland is er bij het bouwen van de nieuwste ziekenhuizen steeds meer aandacht voor de vorm, die natuurlijk wel altijd in dienst moet staan van de functie. Duurzaamheid en een groene, lichte inrichting waar mensen zich prettig in voelen, zijn steeds vaker de leidraad bij een nieuw ontwerp. Ook voor medewerkers die zich dag in dag uit inzetten voor een goede gezondheidszorg, draagt een mooie omgeving natuurlijk bij aan het welzijn en werkplezier!

 

Credits 1, 2, 3, 4, 5

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Varen, luisteren, genieten van het eten en ervaringen uitwisselen.


Wat gaat Manuel met de €2500,- startpremie doen?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book