27 augustus 2018

Dit is het oudste ziekenhuis ter wereld

Heb je je weleens afgevraagd wat het oudste ziekenhuis ter wereld is? Hij staat op Kos en de ruïne is zo oud dat er, naast de rijke historie, niet veel meer van over is. Het antieke sanatorium Asklepieion werd in 1902 door de Duitse archeoloog Rudolf Herzog ontdekt en blootgelegd.

Het verhaal achter Asklepieion

Asklepios was de zoon van Apollo en Koronis. Asklepios werd de god van de geneeskunde en was aanbeden omdat hij in staat was zowel mens als god te kunnen genezen. Om hem te eren werden de Asklepieion gebouwd waar massa’s mensen naartoe gingen in de hoop een genezing te krijgen van god.

Er waren maar liefst driehonderd van die sanatoria verspreid over het oude Griekenland, met de belangrijkste in Trikkis, Thessaly, Sycyon, Tirothea, Knidos, Athene en natuurlijk Kos. Ze bouwden speciale ruimtes voor onderzoek en behandeling, net zoals wij die vandaag de dag ook kennen in ziekenhuizen. De ‘doktoren’ waren eigenlijk priesters die de geheimen van god doorvertelden van vader op zoon.

De eed van Hippocrates

In de oudheid werd het Asklepieion bekend vanwege de wijsheid en kunde van de Asclepiaden (geneesheren) waarvan Hippocrates de beroemdste was. Hij maakte een plechtige artseneed die zijn leerlingen verplicht moesten afleggen. Bij het afstuderen van Nederlandse artsen wordt deze eed vandaag de dag nog steeds afgelegd. Je kent hem waarschijnlijk wel: ‘De eed van Hippocrates.’

Indeling

Het Asklepieion bestaat uit drie terrassen (verdiepingen). Van het eerste terras wordt aangenomen dat het de medische faculteit was met ziekenverblijven, waarna je doorklimt naar het tweede terras via een trap. Hier staan bouwwerken gewijd aan Asclepius en een tempel gewijd aan Apollo. Bezoekers konden hier bidden en giften achterlaten. Op het derde en hoogste terras was vroeger ook een tempel en de kamers die hier ooit waren dienden hoogstwaarschijnlijk voor patiënten met een besmettelijke ziekte.

Er werden verschillende soorten behandelingen toegepast bij zieken, zoals bijvoorbeeld genezing door de behandeling met water (hydrotherapie), hypnose, droomtherapie, vasten en het brengen van offers. Op het tweede terras stonden fonteinen waar warm zwavel- en ijzerhoudend water uitstroomde. Deze bijgelovige manier van behandelen veranderde toen Hippocrates op het toneel verscheen en meer wetenschappelijke behandelingen introduceerde.

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Influencers die je als zorgprofessional zeker moet volgen


4 tips om jezelf voor te bereiden op je sollicitatiegesprek

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book