12 juni 2018

De nieuwe traumahelikopter van het Erasmus MC

Snel hulp bieden kan levens redden, dat weten de medewerkers van het Erasmus MC als geen ander. Het Mobiel Medisch Team van het ziekenhuis is – wanneer slachtoffers in levensgevaar zijn of op een moeilijk bereikbare plek – met een traumahelikopter vliegensvlug op locatie.

 

Veiliger en minder werklast

De helikopter H135 is de nieuwe aanwinst van het Erasmus MC en is voorzien van een automatische piloot, met als doel minder werklast en meer veiligheid. De piloot stelt het automatische systeem in en vervolgens weet de helikopter de gewenste snelheid, richting en hoogte. Zo heeft de piloot meer tijd om naar buiten te kijken en te letten op ander vliegverkeer en vogels. Ook kan de helikopter meer benzine kwijt, zodat de arts en verplegers langere afstanden kunnen vliegen en meer inzetten kunnen accepteren.

 

Maar dat is niet alles. De indeling is veranderd, er is meer werkruimte en waar voorheen patiënten via de zijkant van de helikopter werden ingeladen, gebeurt dat nu via de achterkant. En ook de cockpit is bij deze generatie helikopters een stuk moderner. De ouderwetse knoppen zijn namelijk vervangen door beeldschermen.

 

Binnen 20 minuten ter plekke

De H135 stijgt en landt vanaf Den Haag Airport en bestrijkt het gebied Zuidwest Nederland, waar ruim 2,5 miljoen mensen wonen. En natuurlijk horen daar de grote industriegebieden bij, maar ook luchthavens, spoorwegen en rivieren met veel scheepvaartverkeer. Ondanks het uitgestrekte gebied kan de helikopter binnen twintig minuten ter plekke zijn. Dit is mede dankzij de trauma-arts, verpleegkundige en de piloot die vlakbij een kantoor hebben.

 

De oude helikopter staat nu nog in een hangar in Rotterdam en zal als reserve worden gebruikt voor wanneer het nieuwe speeltje een onderhoudsbeurt nodig heeft.  

 

Bron: Youtube Erasmus MC

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


5 tips om pijn in je voeten te verzachten


Onderzoek wijst uit: depressie kan erfelijk zijn

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book