28 juni 2019 3 minuten

De nieuwe inrichting van het Amphia Ziekenhuis wordt ‘stressvrij’ 

Disclaimer foto: Flickr Amphia Ziekenhuis – operatiekamer

 

Aan het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda is veel aandacht besteed, ook aan de inrichting. Zaken zoals comfort voor de patiënt en stressvrij het ziekenhuis bezoeken, zijn perfect uitgekiend. Om de patiënt toch een beetje thuis te laten voelen, is vriendelijk en behulpzaam personeel essentiel. Maar dat is niet alles. Voor dit nieuwe ziekenhuis hebben een groep medewerkers, in samenwerking met een ingehuurd bureau, een uitgebreid belevingsconcept ontwikkeld. 

Annelies ten Broek, hoofd facilitaire zaken in het Amphia Ziekenhuis: “Natuurlijk bouw je een mooi ziekenhuis, maar het blijft wel een ziekenhuis. De mensen komen er niet voor hun lol.”

 

Herkenning geeft rust

 

De projectmanagers geven aan dat er herkenning en eenheid gecreëerd moet worden: “We willen vermijden dat op de ene afdeling knutsels hangen en op de andere afdeling weer compleet iets anders.”

 

“Ook herkenbaarheid is belangrijk, dit voorkomt stress bij mensen. Als jij in een stad over straat loopt, weet je waar de straatnaambordjes hangen. Daar zit een bepaalde logica in. Dat moet je ook in een ziekenhuis toepassen. Als mensen iets een paar keer zien en weten waar ze moeten kijken, geeft dat rust. Daarom zal het gehele Amphia Ziekenhuis dezelfde sfeer uitstralen.”

 

Prints en figuren

 

Zo komen er bijvoorbeeld op alle ontvangstruimtes, poliklinieken, lounges, en verpleegafdelingen prints met skylines erop. Deze prints wisselen zich af met prints van de drukke stad, en rustgevende parken. 

 

Het thema van de prints sluit goed aan bij het ontwerp van het Amphia Ziekenhuis. Het design is geïnspireerd door een stad in beweging. Het complex bestaat uit vijf aparte gebouwen die met elkaar verbonden worden door een lange passage. 

 

Naast de prints zijn er verschillende figuren ontworpen die op de muren te zien zullen zijn. Een nieuw concept op de kinderafdeling is dat patiëntjes zelf een figuurtje mogen uitkiezen. Zo hebben de kinderen toch het gevoel dat ze een beetje een eigen kamer hebben. 

 

Eenheid is key 

 

Dit klinkt al veelbelovend! Maar wordt het niet eentonig op deze manier? Eén van de projectmanagers ontkracht deze gedachte: “Er zal alsnog veel afwisseling zijn met de prints en kunst, alleen past alles binnen het thema. Het wordt zeker niet eentonig.”

Zelfs de werkkleding is onder de loep genomen en draagt bij aan de eenheid. Het Amphia-personeel zal in de toekomst een witte broek met bijpassend jasje dragen. Op het kostuum staat een duidelijke A van Amphia. De logistieke medewerkers en het personeel uit de gipskamer dragen een blauw pak. 

Voor het Amphia Ziekenhuis is zelfs een interne welstandscommissie opgericht, bestaande uit: doktoren, verpleegkundigen, en zorgondersteuners. Deze commissie zal streng toezien op de inrichting, zodat er geen ongewenste knutselwerkjes stiekem worden opgehangen. 

 

Bron: BNdestem

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


6 manieren om je patiënt gerust te stellen voor een injectie


Melissa verhuisde voor de liefde naar België. Dan is het natuurlijk fijner als dichterbij huis werkt. Zo switchte zij via Interchange van baan.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book