26 februari 2019

De brief van Marco – 21 jaar bij Interchange

(Foto: links oud-directeur Jaap Kooimans en rechts Marco Xenakis)   

Hoera, Marco zit al 21 jaar bij de zaak! Nu denk je waarschijnlijk: ‘21 jaar?! Zo’n jonge god? Onmogelijk!’ Toch is het zo! Van die 21 jaar is hij al zo’n 11 jaar eigenaar van Interchange. Maar hoe is dat zo gekomen? Het begon allemaal met één brief, wat achteraf de belangrijkste brief uit zijn leven bleek te zijn.

 

Vind dan maar eens een stage

 

Van 1995 tot 1999 studeerde ik ‘Personeel & Arbeid’ aan de Hogeschool Rotterdam. Het derde studiejaar, van september 1997 tot juli 1998, was het jaar waarin een lange praktijkstage succesvol moest worden afgerond. Vanwege een (mislukte poging tot) voetbalcarrière in het Schotland had ik echter precies dat studiejaar mijn studie onderbroken en kwam ik in januari 1998 noodgedwongen terug naar huis om dan toch mijn studie af te maken.

 

Maar ja, vind dan maar eens een stage! Alle leuke plekken waren vanaf september al door medestudenten in beslag genomen. In de stagemap van de Hogeschool zat maar één aanvraag, gelukkig wél een heel recente. Dat was hoopvol! Ik schreef een brief (mail bestond nog niet) en nam contact op met directeur Jaap Kooimans van Interchange, International Medical Recruitment in de Gaffelstraat, Rotterdam.

 

Bluffen

 

Ik dacht met ‘stroop’ meer kans te maken dan met ‘azijn’, dus schreef ik dat ik interesse had voor dergelijke grote onderneming met internationale contacten. Dhr. Kooimans belde mij op en stelde enkele kritische vragen: ‘Hoe groot denk je dat ons bedrijf is?’ vroeg hij. Ik begon te stotteren: ‘Nou, volgens mij een man of 30?’ ‘Op dit moment ben ik alleen’, was het sarcastische antwoord.

 

‘Hoe heb je je eigenlijk op deze sollicitatie voorbereid?’, was de volgende vraag. ‘Ik heb het profiel gelezen dat op school werd aangeboden, daaruit maakte ik op dat er al vaker stagiaires zijn geweest en uit hun reacties meende ik te concluderen dat het om een flink bedrijf ging, blufte ik’. Kooimans legde uit dat zijn compagnon zich recent uit het bedrijf had teruggetrokken en dat het enige personeelslid in december een andere baan had aangenomen. Hij kon een stagiair dus goed gebruiken.

 

Ik was dolblij met een afspraak voor een kennismakingsgesprek voor de volgende dag. En zo geschiedde. Vanuit Hoogvliet nam ik de metro naar Rotterdam. Ik liep naar hartje centrum en snapte meteen de vraag van Kooimans over de omvang van de onderneming. Interchange was gevestigd op nummer 153 en dat bleek een kleine maar nieuwe kantoorruimte te zijn van niet meer dan 50 m2.

 

Het eerste gesprek

 

Het kennismakingsgesprek verliep goed, er was een duidelijke klik. Wél sloeg even de schrik om mijn hart toen er tijdens het gesprek noodgedwongen enkele telefoontjes door Kooimans werden beantwoord. Eerst in het Duits en direct daarna in het Engels. Ik begreep dat het internationale karakter wel degelijk klopte.

 

“Hij vroeg of ik ook zou komen als ik geen stagevergoeding zou ontvangen…”

 

Door de sfeer werd ik enthousiaster en dat bleek opgemerkt. ‘Kom je ook als je hier geen stagevergoeding krijgt?’ vroeg Kooimans. Ai, pijnlijk. Een leuke stagevergoeding is voor een arme student altijd welkom natuurlijk. Om de studie te kunnen vervolgen had ik een stage absoluut nodig. Ik woonde nog bij mijn ouders dus over huisvesting had ik geen klagen. Mijn antwoord was daarom volmondig ‘ja!’. ‘Mooi’ zei Kooimans, ‘dan gaan we het met elkaar proberen’. ‘Wanneer kan ik beginnen?’, vroeg ik gretig, ‘Maandag 2 februari?’ Kooimans schudde zijn hoofd: ‘Nee, dat wordt maandag 9, ik heb die week belangrijke afspraken’.

 

De belangrijkste brief uit mijn leven

 

Maandag 9 februari 1998 begon mijn stage bij Interchange. Later begreep ik dat filmfreak Jaap Kooimans de hele week daarvoor naar ‘Film International’ was geweest (tegenwoordig heet het Internationaal Film Festival Rotterdam).

 

Na mijn (overigens goed betaalde!) stage ben ik bij Interchange in dienst gekomen. Jaap en ik zijn goede vrienden geworden en toen Jaap zijn andere bedrijf High Care Detachering verkocht en een concurrentiebeding in de zorg had, werd ik in 2008 de nieuwe trotse eigenaar van Interchange. Afgelopen week was ik 21 jaar bij de zaak en ik woon in het huis waar destijds het kantoor gevestigd was. En dat allemaal vanwege die ene brief…..

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Nachtdienst overleven doe je zo! Onze 5 tips


71 van 77 Nederlandse ziekenhuizen ontvangt Roze Lintje

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book